Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Tonny Roosenboom
Tonny Roosenboom

Gennep

Tonny, uitgeblust maar niet opgebrand

Tonny Roosenboom neemt na 26 jaar afscheid van de vrijwillige brandweer in Gennep. Met een veelzijdige carrière en vele hoogtepunten kijkt hij trots terug. Tonny bedankt zijn collega’s en wenst het korps veel succes.

Tonny Roosenboom, een naam die je niet snel vergeet. Na 26 jaar trouwe dienst bij de vrijwillige brandweer in Gennep, heeft Tonny op 1 mei afscheid genomen. Zijn carrière begon in 1997, nadat hij van 1988 tot 1998 als reservist bij de Nationale Reserve diende.

 

Een man met een indrukwekkende staat van dienst, en zijn verhaal verdient het om verteld te worden.

 

Tonny Roosenboom

 

Hij heeft niet alleen indruk gemaakt bij de brandweer, maar ook in zijn dagelijkse werk. Momenteel is Tonny machine-operator bij Globe Milk in Boxmeer. Daarvoor werkte hij 15 jaar als machine-operator bij SCA (Essity) in Heijen en was hij medewerker expeditie en heftruckchauffeur bij Page in Gennep.

 

Bij de brandweer vervulde hij de functies van manschap en chauffeur/pompbediende. Zijn veelzijdigheid is bewonderenswaardig.

 

Motivatie

 

De motivatie om brandweerman te worden vond Tonny in een vacature in de Maas en Niersbode. Het verlangen om mensen te helpen en iets voor de gemeenschap te betekenen, dreef hem naar de brandweer. Een bijzonder moment voor hem was tijdens de reanimatie van een vrouw. Tonny:

 

“Na een tijdje te hebben gereanimeerd, voelde ik weerstand. Ze heeft het gered en is na een paar dagen ontslagen uit het ziekenhuis.”

 

Dit soort ervaringen benadrukken de waarde van de training en de impact die brandweerlieden hebben.

 

Tonny Roosenboom

 

Incidenten

 

Uitdagingen waren er ook, zoals tragische incidenten. Tonny herinnert zich vooral het ongeval op de Rondweg in Gennep waarbij een moeder en dochter omkwamen. Om tot rust te komen na dergelijke heftige incidenten, deelde hij zijn ervaringen met collega’s, familie en gespecialiseerde hulpverleners van de brandweer.

 

Door de jaren heen zag de brandweerman veel veranderingen binnen het korps. Een hechtere groepsdynamiek en verbeteringen in de uitrusting en werkwijzen, waaronder de introductie van de Snelle Interventie Voertuig (SIV) en de TS-4 (Tankautospuit voor 4 personen). Tonny:

 

“Het is gemoedelijker geworden en voelt als familie.”

 

Toekomst

 

Als hij één dag minister of directeur van de Veiligheidsregio zou zijn, zou hij direct een Koninklijke onderscheiding voor 20 of 25 dienstjaren opnieuw invoeren en het korps voorzien van een nieuwe boot. De brandweerman kijkt met trots terug op de prestaties van het korps, waaronder successen bij brandweerwedstrijden en de samenwerking tijdens incidenten.

 

Wat hij het meest zal missen, is de spanning wanneer de pieper gaat en natuurlijk zijn collega’s.

 

Waardering

 

Namens de gehele gemeenschap en de vrijwillige brandweer van Gennep bedankt postcommandant Erik Thijssen Tonny voor zijn jarenlange inzet en toewijding.

 

“We wensen hem veel succes in zijn verdere carrière en persoonlijke leven. Zijn boodschap aan zijn collega’s is duidelijk: “Ga zo door! Het is een mooi korps. Jullie mogen er trots op zijn.””

 

Verwant

Gemeente Gennep

Het onderzoek van Lexnova en MKB-Nederland toont aan dat Gennep voldoende scoort op MKB-vriendelijkheid, maar er is ruimte voor verbetering. De gemeente heeft een...

Gennep

Een historisch pand in de Brugstraat, waar ooit textielzaak Supertex zat, is getransformeerd tot een modern appartementencomplex. Schepers Inc. heeft de ontwikkeling en verhuur...

Sport

Kaate Mulders en Sam van Keulen schitteren op het EK U18 in Slowakije. Kaate presteert uitstekend op zowel de 1500 als de 3000 meter....

Gemeente Gennep

Blauwtong is teruggekeerd in de gemeente Gennep, met drie meldingen van besmettingen in Milsbeek, Ottersum en Heijen. Schapenboeren en dierenartsen maken zich grote zorgen...