Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Tweede druk
Gennep is weer een bijzonder kunstwerk rijker.

Gennep

Overhandiging Tweede Druk boek Jodenvervolging

Op 9 mei wordt in Gennep een ceremonie gehouden voor de overhandiging van de tweede druk van een boek over de Jodenvervolging. Het boek, met 360 pagina’s, documenteert het leven van Gennepse Joden voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog.

Op donderdag 9 mei om 10.30 uur vindt er een speciale ceremonie plaats bij het holocaustmonument op het Vrijheidsplein in Gennep. Het eerste exemplaar van de langverwachte tweede druk van het boek over de Jodenvervolging in Gennep wordt overhandigd aan burgemeester Hans Teunissen.

 

“De overhandiging is passend bij het Gennepse holocaustmonument op het Vredesplein,” zegt Harm Teunissen van Stichting Monarch. “Het boek wordt overhandigd door Sjoerd Korsmit, de echtgenoot van de vorig jaar overleden auteur Harrie-Jan Metselaars, en Mirso Bajramovic, voorzitter van Monarch.

 

Tweede druk “En toen waren ze weg”

 

Stichting Monarch

 

Monarch heeft zich ingezet om de herinnering aan de Gennepse Joodse gemeenschap levend te houden en schonk het monument ter ere van de 22 Gennepenaren die slachtoffer werden van de Holocaust.

 

De stichting was ook verantwoordelijk voor het leggen van de Gennepse struikelstenen in 2018 en voor het uitgeven van het boek over de Jodenvervolging in Gennep, en ook voor het tot stand komen van deze tweede druk.

 

En toen waren ze weg

 

Het boek, een hardcover van 360 pagina’s, biedt een gedetailleerde beschrijving van het leven van de Gennepse Joden, van vóór de Tweede Wereldoorlog tot na de bevrijding. “Alles is grondig onderzocht en vastgelegd in het boek,” zegt Harm.

 

“Op 10 mei 1940 woonden er 51 Joden in Gennep. Slechts enkelen keerden uiteindelijk terug.”

 

Tweede druk

 

De nieuwe druk bevat niet alleen uitgebreide historische beschrijvingen, maar is ook rijkelijk geïllustreerd met persoonlijke brieven, officiële documenten en afbeeldingen die de reizen naar vernietigingskampen als Westerbork, Auschwitz en Sobibor documenteren.

 

“Het boek bevat ook een hoofdstuk over het tot stand komen van de Gennepse struikelstenen, en aan deze 2e druk zijn de verhalen van het lichtmonument in Gennep en het Gennepse holocaustmonument toegevoegd.”

 

De reden achter de tweede druk is de groeiende vraag naar het boek. “Het boek is te belangrijk om niet beschikbaar te zijn,” benadrukt Harm.

 

“Daarom heeft Stichting Monarch ervoor gekozen om een tweede druk te realiseren, mede dankzij een garantiesubsidie van de gemeente Gennep. Fouten uit de eerste druk zijn gecorrigeerd, eerst door Harrie-Jan zelf en na zijn overlijden voltooid door zijn echtgenoot Sjoerd.”

 

De ceremonie belooft een belangrijk moment te worden voor de herinnering aan de Joodse gemeenschap van Gennep en voor de voortdurende strijd tegen antisemitisme en onverdraagzaamheid wereldwijd.

 

VIDEO: Gennep staat stil bij Holocaust

 

Verwant

Gemeente Gennep

Op 21 mei 2024 ging de campagne IkSwitch.nu van start in Gennep, met wethouder Frank Pubben en Leontien van Moorsel die het startschot gaven....

Gennep

De digitale samenleving stelt hoge eisen aan ons, maar het Informatiepunt in de Bibliotheek biedt gratis hulp en advies bij digitale en overheidszaken. Ze...

Gennep

Pieter Arts exposeert van 26 mei tot 30 juni schaalmodellen van regionale kerken in Museum Het Petershuis in Gennep. Op 4 juni houdt Antoine...

Gennep

Bibliotheek Gennep biedt veilige wifi via Publicroam voor online verbinding zonder zorgen. Gratis account aanmaken via app of website. Werkplekken, studieplekken en printservice beschikbaar...