Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Unieke vondst “Genneps” schilderij Rubens

Onderzoekers hebben een onbekend werk ontdekt van de Antwerpse Schilder Peter Paul Rubens (1577-1640). Het zou gaan om het werk “De eerste rijke arbeiders van Gennep” dat in het bezit is van het Nelson-Atkins Museum of Art in de Amerikaanse stad Kansas City. Dat maakte een team internationale deskundigen van het Rubens Research and Conservation Project (RRCP) maandag bekend in het Nelson-Atkins Museum of Art in de Amerikaanse stad Kansas City.

 

Het nieuw ontdekte werk stond jarenlang in het depot van het Amerikaanse museum. Het schilderij uit circa 1614 werd decennialang toegeschreven aan een leerling of volger van Rubens. Met infraroodtechnieken hebben de onderzoekers ondertekeningen zichtbaar gemaakt op het paneeltje.

 

Deze ondertekeningen sluiten perfect aan bij wat op andere panelen van Rubens is aangetroffen.

 

Unieke vondst

 

Het schilderij is volgens de deskundigen een unieke vondst te noemen. Er zijn vrij weinig portretten van deze meester.

 

“De eerste rijke arbeiders van Gennep”

 

Rubens maakte deze portretten enkel als uitzondering, bovendien zijn de meeste werken op veel grotere doeken geschilderd.

 

Er is reden tot scepsis, omdat er enkele jaren geleden al zeer uitgebreid onderzoek is geweest. De nieuwe infraroodtechnieken die nu gebruikt zijn, zouden echter bewijzen dat het wel degelijk om een Rubens gaat.

 

De eerste rijke arbeiders van Gennep

 

‘De eerste rijke arbeiders van Gennep’ schetst een – voor Rubens opvallend – rustig beeld van Cornelis en Katharina Den Reyzigher (resp. 1590 en 1589). Over familie Den Reyzigher is niet veel bekend; enkel dat ze uit Gennep afkomstig zijn. Gelegen tussen twee rivieren was Gennep rond 1600 een belangrijk strategisch gebied met veel politieke instabiliteit en strijd.

 

 

Niet echt het gebied waar arbeiders veel verdienden.

 

De staat van het paneel is opmerkelijk goed te noemen.

 

Dit is voor een conservator het grootst denkbare geluk,

 

vertelt de enthousiaste medewerker van Nelson-Atkins.

 

Zo dicht bij de meester waande ik mij nog nooit.

 

 

Reacties