Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Geslaagde excursie Brug tussen culturen en talen in het openluchtmuseum

Gennep

Verrijkende dag voor taal en cultuur

Stichting Spreek Dezelfde Taal verenigt enthousiaste vrijwilligers, inclusief ’taalmaatjes’, die inburgeraars ondersteunen en zich inzetten voor de stichting’s activiteiten, waarmee het streven naar gemeenschapsbinding en ondersteuning wordt benadrukt.

Onlangs vond er een bijzondere en leerzame excursie plaats naar het Openluchtmuseum in Arnhem, georganiseerd door Stichting Spreek Dezelfde Taal.

 

Met een deelnemersaantal van 43 anderstaligen en 13 taalmaatjes werd een grootschalige en gezellige dag georganiseerd. De excursie bood niet alleen de gelegenheid om historische aspecten van Nederland te ontdekken, maar bracht ook diverse gemeenschappen samen in een sfeer van gedeelde interesse en culturele uitwisseling.

 

De dag begon met het verzamelen van de enthousiaste deelnemers, die met een comfortabele touringcar vanuit Gennep werden opgehaald. De busreis naar Arnhem bood al een gelegenheid voor gesprek en kennismaking tussen de deelnemers en hun taalmaatjes.

 

Culturele uitwisseling

 

Eenmaal in het museum aangekomen, werden de bezoekers in kleinere groepen verdeeld en kregen ze een boeiende rondleiding van een deskundige gids. De rondleiding voerde hen langs diverse historische plekken, waarbij inzicht werd geboden in het dagelijks leven van vroeger en de redenen waarom bepaalde tradities en gewoonten nog steeds voortleven in de huidige samenleving.

 

“Dat je kan slapen in een kast!”

 

Een opvallend hoogtepunt voor velen was de demonstratie van een traditionele bedsstee. “Dat je kan slapen in een kast!” was een veelgehoorde reactie die de verbazing en verwondering illustreert over de verschillen tussen vroeger en nu.

 

Tijdens de middagpauze konden de deelnemers genieten van een heerlijk lunchpakket, gesponsord door Albert Heijn Gennep en samengesteld door de toegewijde vrijwilligers van het taalcafé. Bovendien werden ze verrast met lekkernijen om van te genieten gedurende de dag, verpakt in speciale tasjes van de Jumbo.

 

Nieuwe vriendschappen

 

Na de middagpauze kregen de deelnemers de kans om in kleinere groepjes zelfstandig het museum verder te verkennen. Terwijl de kinderen zich uitleefden in de speeltuin, genoten de ouders en andere bezoekers van een ontspannen moment op het terras, badend in het zonnetje.

 

De afsluiting van de dag vond plaats om half 5, waarbij de groep zich verzamelde bij de bus om terug te keren naar Gennep.

 

De excursie kan niet alleen worden toegeschreven aan de inzet van Stichting Spreek Dezelfde Taal, maar ook aan de ondersteuning van ABN AMRO Foundation. De samenwerking tussen deze twee organisaties heeft geleid tot een prachtige dag vol culturele uitwisseling, nieuwe vriendschappen en een dieper begrip van elkaars achtergronden.

 

Al met al was de excursie naar het Openluchtmuseum in Arnhem een groot succes, aldus Jurgen Vissers van Stichting Spreek Dezelfde Taal:

 

“De dag heeft niet alleen kennis en inzicht gebracht, maar ook een gevoel van gemeenschap en samenhorigheid bevorderd tussen anderstaligen en taalmaatjes.”

 

Stichting Spreek Dezelfde Taal heeft wederom bewezen dat het verbinden van mensen door taal en cultuur een waardevolle bijdrage levert aan een inclusieve samenleving.

 

Stichting Spreek Dezelfde Taal

 

Stichting Spreek Dezelfde Taal staat bekend om haar betrokkenheid bij Het Taalcafé Gennep, een initiatief dat wordt gedragen door een toegewijde groep enthousiaste vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn niet alleen ’taalmaatjes’ die inburgeraars ondersteunen op hun pad naar integratie, maar vormen tevens het hart van de organisatie.

 

Het is dan ook geen verrassing dat velen van hen zich ook inzetten voor de nobele doelen van de stichting. Sterker nog, de stichting zet zich volledig in voor de activiteiten die door Het Taalcafé worden georganiseerd en uitgevoerd, als een manifestatie van haar vastberadenheid om gemeenschapsbinding te stimuleren en ondersteuning te bieden aan allen die het nodig hebben.

 

 

Verwant

Column

Dwarsliggert onthult in zijn nieuwste column op Gennep.News hoe scherpe kritiek een krachtig instrument kan zijn om lezers uit te dagen en een drang...

Gennep

Brugklassers van Elzendaalcollege-Metameer Gennep ontdekten kunst en cultuur tijdens cultuurdagen met workshops variërend van beeldende kunst tot duurzaamheidsinitiatieven, inclusief een kledingruilbeurs georganiseerd door "Doe...

Gennep

In Gennep is Kluspunt Gennep geopend, een dienstverleningsinitiatief in MFC De Goede Herder, ondersteund door vrijwilligers en bedoeld om inwoners te helpen met klussen...

Gennep

Gennep toont diepgaand medeleven met Marokko na de recente aardbeving. Burgemeester en wethouder bevestigen dat er geen directe familieleden van inwoners zijn getroffen en...