Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

meningokokken

Gennep

Voor een prikkie

Jongeren van 14 tot 18 jaar in Limburg Noord hebben van de GGD Limburg-Noord een uitnodiging gehad om zich te laten vaccineren tegen de meningokokkenbacterie. Dat staat gepland van maandag 18 tot en met vrijdag 22 maart. Kijk voor meer informatie op www.Gennep.News.

Jongeren van 14 tot 18 jaar in Noord Limburg hebben van de GGD Limburg-Noord een uitnodiging gehad om zich te laten vaccineren tegen de meningokokkenbacterie. Dat staat gepland van maandag 18 tot en met vrijdag 22 maart.

 

 

Door: Anieta Janssen van GennepNews

 

 

Voor de betreffende jongeren uit de kop van Noord Limburg waaronder de gemeente Gennep kan dat op dinsdag 19 maart in sporthal Den Asseldonk in Nieuw Bergen. Mocht wel het vaccin maar niet die dag goed uitkomen, kan er ook naar een andere dag en bijbehorende locatie uitgeweken worden. En anders naar week 21 in mei. Alle informatie hierover is te vinden op site van de GGD Limburg-Noord.

 

 

Het gaat hier om de gevaarlijke en besmettelijke meningokokkenbacterie type W, die sinds 2016 voor een sterke stijging ziektegevallen zorgt. Het RIVM (Rijksdienst voor Volksgezondheid en Milieu) spreekt van ‘een van de ernstigste infectieziekten die we kennen’.

 

 

De meningokokkenbacterie die zich latent kan ophouden in het vocht van neus, keel en mond zonder ziektesymptomen te veroorzaken, kan actief worden en hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken en naast blijvend letsel eiste het in Nederland in 2018 achttien doden, in 2017 waren dat er elf.

 

 

De besmetting wordt overgedragen door niezen, hoesten en zoenen.

 

 

De keuze van de overheid om jongeren vanaf 14 jaar in het Rijksvaccinatieprogramma in te enten is een rechtstreeks gevolg van het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en dus meer kans op de ziekte hebben. En ook omdat die leeftijdsgroep door school, studie en vrijetijdsbesteding met veel mensen in wisselende groepen in contact komt en daarmee in belangrijke mate bijdraagt aan de verspreiding van de ziekte.

 

 

Nederlandse baby’s van 14 maanden krijgen sinds mei 2018 een inenting tegen vier typen meningokokken, waaronder het gevaarlijke type W. In oktober dat jaar werd ook een gedeelte van de toen veertienjarigen opgeroepen voor vaccinatie type W.

 

 

Er waren in 2018 niet voldoende vaccins voor alle jongeren in die laatste leeftijdsgroep. Nu, 2019, krijgen alle jongeren van 14 tot 18 de mogelijkheid om zich en anderen tegen deze agressieve bacterie te beschermen.

 

 

Een dag na een 18 jarige verjaardag is de kwalificatie jongere en behorend tot de doelgroep natuurlijk niet over. Ook zij kunnen zich laten inenten tegen de meningokokkenbacterie, maar niet meer zonder kosten in het Rijksvaccinatieprogramma.

 

 

Dan kost die prik 92 euro.

 

 

Verwant

Gennep

Pieter Arts exposeert van 26 mei tot 30 juni schaalmodellen van regionale kerken in Museum Het Petershuis in Gennep. Op 4 juni houdt Antoine...

Gemeente Gennep

Gennep bereidt een herdenkingsprogramma voor 80 jaar vrijheid voor. Het omvat activiteiten zoals concerten, tentoonstellingen en educatie. Verschillende organisaties werken samen om de evacuatie,...

Gemeente Gennep

Gemeente Gennep overweegt Europapa op stadhuisklok te laten klinken, na initiatief van 3FM-dj Wijnand Speelman om Nederlandse deelnemer Joost Klein te steunen na diskwalificatie...

Gennep

Het Veteranen Anjerperk opent op het Vrijheidsplein in Gennep, als eerbetoon aan veteranen. Burgemeester Hans Teunissen leidt de ceremonie, waarbij de laatste anjers worden...