Het gebied rondom de Gennepermolen wordt herontwikkeld. Op de voormalige gemeentewerf kun je in de toekomst wonen, parkeren en gebruik maken van horeca. Althans dat is de bedoeling.
Keramiek Experience
Tot voor kort droomde de gemeente van een Keramiek Experience op de plek langs de oevers van de Niers. Het ambitieuze project dat bestond uit vier gebouwen met tien woningen, een zorghotel, een workshopcentrum, een museum voor keramiek en een parkeergarage eronder, ging niet door. De uitgeklede versie van het plan met maximaal tien wooneenheden haalde het ook niet. De vijf partijen die uitgenodigd waren een ontwerp te maken haakten allen af.
Nierspromenade
De houten vlonder langs de kademuur, onder de Niersbrug door, naar het park is er inmiddels wel. Boven de vlonder, op de gevel van de Gennepermolen, is een kunstwerk aangebracht. Een informatiebord aan de Niersbrug geeft uitleg over het werk en de geschiedenis van de Gennepermolen. De Genneperhuisweg en de Haspel hebben in het voorjaar van 2017 een opknapbeurt gekregen.
MeyerBergman Erfgoed Groep
Deze week werd bekend dat MeyerBergman Erfgoed Groep (MBE) in opdracht van de gemeente medio juni 2019 met een ontwerp gaat komen voor het gebied rondom de Gennepermolen. Als de gemeenteraad zich in het plan kan vinden, verkrijgt MBE recht tot koop van de voormalige gemeentewerf. De herontwikkelaar verwerft en ontwikkelt historische gebieden en gebouwen en voegt waar nodig nieuwe elementen toe.
Wij zorgen ervoor dat gebouwen en complexen een levendige toekomst tegemoet gaan.
Oude brandweerkazerne
De karakteristieke oude brandweerkazerne op het terrein zou mogelijk ook een nieuwe functie krijgen.
Gennepermolen
Gennep heeft meerdere watermolens gekend. Deze waren voor graan en schors maar, ook voor het stuwen van het water voor de stadsgracht. Aan het einde van de 19e eeuw werd de molen omgebouwd tot een fabriek voor houtverwerking. De molen werd aangedreven door waterkracht en een stoommachine. Het enorme waterrad was het grootste in Limburg. In 1982 sloot het bedrijf.

Aan de Nierszijde is nog te zien waar de as van het waterrad gezeten heeft.
Kliktip
De volledige geschiedenis van de Gennepermolen is te vinden op gennepnu.nl: