Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennepermolen
Oude brandweerkazerne Genneperhuisweg

Gennep

Weer hoop op herontwikkeling Gennepermolen

Deze week werd bekend dat MeyerBergman Erfgoed Groep (MBE) in opdracht van de gemeente medio juni 2019 met een ontwerp gaat komen voor het gebied rondom de Gennepermolen. Als de gemeenteraad zich in het plan kan vinden, verkrijgt MBE recht tot koop van de voormalige gemeentewerf. Meer info op www.Gennep.News.

Het gebied rondom de Gennepermolen wordt herontwikkeld. Op de voormalige gemeentewerf kun je in de toekomst wonen, parkeren en gebruik maken van horeca. Althans dat is de bedoeling.

 

 

Keramiek Experience

 

 

Tot voor kort droomde de gemeente van een Keramiek Experience op de plek langs de oevers van de Niers. Het ambitieuze project dat bestond uit vier gebouwen met tien woningen, een zorghotel, een workshopcentrum, een museum voor keramiek en een parkeergarage eronder, ging niet door. De uitgeklede versie van het plan met maximaal tien wooneenheden haalde het ook niet. De vijf partijen die uitgenodigd waren een ontwerp te maken haakten allen af.

 

 

Nierspromenade

 

 

De houten vlonder langs de kademuur, onder de Niersbrug door, naar het park is er inmiddels wel. Boven de vlonder, op de gevel van de Gennepermolen, is een kunstwerk aangebracht. Een informatiebord aan de Niersbrug geeft uitleg over het werk en de geschiedenis van de Gennepermolen. De Genneperhuisweg en de Haspel hebben in het voorjaar van 2017 een opknapbeurt gekregen.

 

 

Vlonder en kunstwerk nu echt gereed

 

 

MeyerBergman Erfgoed Groep

 

 

Deze week werd bekend dat MeyerBergman Erfgoed Groep (MBE) in opdracht van de gemeente medio juni 2019 met een ontwerp gaat komen voor het gebied rondom de Gennepermolen. Als de gemeenteraad zich in het plan kan vinden, verkrijgt MBE recht tot koop van de voormalige gemeentewerf. De herontwikkelaar verwerft en ontwikkelt historische gebieden en gebouwen en voegt waar nodig nieuwe elementen toe.

 

 

Wij zorgen ervoor dat gebouwen en complexen een levendige toekomst tegemoet gaan.

 

 

Voorbeelden van MBE’s prestigieuze projecten zijn de Westergasfabriek in Amsterdam, het voormalige Scheltema Complex in Leiden, Buitenplaats Doornburgh in Maarssen en het zeventiende-eeuwse Paleis Soestdijk in Baarn.

 

 

Oude brandweerkazerne

 

 

De karakteristieke oude brandweerkazerne op het terrein zou mogelijk ook een nieuwe functie krijgen.

 

 

Gennepermolen

 

 

Gennep heeft meerdere watermolens gekend. Deze waren voor graan en schors maar, ook voor het stuwen van het water voor de stadsgracht. Aan het einde van de 19e eeuw werd de molen omgebouwd tot een fabriek voor houtverwerking. De molen werd aangedreven door waterkracht en een stoommachine. Het enorme waterrad was het grootste in Limburg. In 1982 sloot het bedrijf.

 

 

Gennepermolen

Aan de Nierszijde is nog te zien waar de as van het waterrad gezeten heeft.

 

 

Kliktip

 

 

De volledige geschiedenis van de Gennepermolen is te vinden op gennepnu.nl:

 

 

Gennepnu.nl

 

 

Verwant

Gennep

Laatste werkzaamheden aan het Spoorwegje en de Spoorstraat-rotonde in Gennep zijn bijna voltooid, met behoud van de karakteristieke paardenkastanjeboom na bezwaren van bewoners en...

Gennep

In een betoverd land in de Efteling stond de oude Vermolenmolen, een levende geschiedenis en betoverend sprookje, dat reisde door de tijd en verhalen...

Gennep

Gennep heeft dit jaar opnieuw het genoegen de wielrenners van de Simac Ladies Tour te verwelkomen, de grootste wielerwedstrijd voor vrouwen op World Tour-niveau...

Gemeente Gennep

In het kader van het 12 1/2 jarig jubileum heeft Gennep een Martinustoren-postzegel uitgebracht en GennepNews roept nu op om suggesties in te dienen...