Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Werk Theodoor Peters in beeld gebracht

Vanaf zondag 28 april zijn in Museum Het Petershuis houten en bronzen sculpturen en schilderijen te bewonderen van de in Ven-Zelderheide geboren Theodoor Peters. In onze regio is Theodoor bij velen bekend als de man van De Smees. Dat hij al bijna 50 jaar werkzaam is als beeldend kunstenaar en een passie heeft voor het maken van houten beelden, is misschien minder bekend?

 

 

Fotoverslag: Smederij De Smees

 

 

Aanvankelijk werkte hij uitsluitend met hout. Vanwege de natuurlijke schoonheid en de warme uitstraling is dat ook altijd zijn favoriete materiaal gebleven. Toch is hij zich in de periode van 1995 tot 2010 gaan toeleggen op het maken van bronzen beelden. Uit alle objecten van Peters, of ze nu van hout zijn of van brons, blijkt dat de mens een voortdurende inspiratiebron voor hem is.

 

 

Kenmerkend voor al zijn beelden zijn de ranke, fragiele figuren, zonder gezicht. Peters is vooral gefascineerd door de expressiviteit van de gestalten die hij uitbeeldt. Naast de tengere, slanke beelden heeft hij een nieuwe stijl ontwikkeld met, ronde, gebogen vormen.

 

 

Big Mouth

 

 

De -vaak aangrijpende- menselijke emoties probeert hij tot uitdrukking te brengen in de vorm. Sinds 2010 werkt hij weer voornamelijk met hout. Levensgrote, houten beelden, veelal met acrylverf beschilderd; soms dramatisch, maar in veel gevallen ook vol humor.

 

 

In beeld gebracht

 

 

Tijdens zijn expositie in Museum Het Petershuis toont de kunstenaar overigens niet alleen zijn houten en bronzen beelden, maar ook een aantal schilderijen. Hieraan heeft hij een bijzonder effect gegeven door het doek niet alleen met verf, maar ook met tin, te bewerken.

 

 

Telkens als Theodoor Peters aan een kunstwerk begint, beschouwt hij dat als een geweldige uitdaging; een avontuur met onbekende afloop. Hij vindt het belangrijk om tijdens het creëren van zijn werken zo vrij mogelijk te zijn. Dat biedt hem de ruimte om zich als kunstenaar te blijven ontwikkelen. Maar uiteindelijk is het de respons van het publiek die hem motiveert om steeds weer aan iets nieuws te beginnen.

 

 

Peters woont en werkt in Goch-Pfalzdorf. Daar bevindt zich zijn galerie en atelier. Eerdere exposities had hij in binnen- en buitenland, o.a. in Baden-Baden, Antwerpen, Rotterdam en Bremen. De expositie In beeld gebracht is van zondag 28 april 2019 tot en met zondag 26 mei 2019) te zien in Museum Het Petershuis, Niersstraat 2 in Gennep. Openingstijden: van woensdag tot en met zondag tussen 13.30 tot 17:00 uur. De toegang is vrij; de hoogte van uw donatie bepaalt u zelf.

 

 

Reacties