Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Wiertshof ode aan Johannes Wierts
Wiertshof ode aan Johannes Wierts

Gennep

Wiertshof: Ode aan Johannes Wierts

In Gennep wordt Johannes Wierts, een invloedrijke Nederlandse componist, geëerd met een straatnaam, de ‘Wiertshof’. Wierts’ meer dan 170 composities markeren zijn impact op de Nederlandse muziekgeschiedenis en zijn lokale gemeenschap.

Als je denkt aan Nederlandse muziek, wie komt er dan als eerste in je op? Misschien denk je aan Joost, Doe Maar, Froukje, Jan Smit, Meau, Ronnie Flex, Frank Boeijen, Flemming, Maan, De Dijk, Suzan & Freek, maar waarschijnlijk niet meteen aan Johannes Wierts. Toch heeft deze man een enorme impact gehad op de Nederlandse muziekgeschiedenis!

 

In het hart van Gennep brengt men een eerbetoon aan een lokale legende die de Nederlandse muziekwereld heeft verrijkt: Johannes Wierts. Deze componist, geboren en getogen in Gennep, krijgt een eigen straatnaam dankzij de bouw van nieuwe appartementen en winkels tussen de Zandstraat en De Poel.

 

De commissie Naamgeving en Nummering kwam met het voorstel om deze nieuwe straat de ‘Wiertshof‘ te noemen, als eerbetoon aan de beroemde componist. En de Stichting Erfgoed Gennep was het daar roerend mee eens.

 

Johannes Wierts

 

Johannes Wierts werd geboren in Gennep als zoon van herbergier Wierts, van Logement Wierts (nu Hotel de Kroon). Met meer dan 170 composities op zijn naam heeft hij een onuitwisbare indruk achtergelaten op de Nederlandse muziekgeschiedenis.

 

Hij staat in de schijnwerpers vanwege zijn populaire liedjes, waaronder het bekende ‘Onder moeders paraplu‘. Wierts, die ook de ‘Ons Hollandsch lied’ uitbracht, wist met zijn composities een groot publiek te bereiken. Zijn Hollandse mis, hoewel nooit officieel gepubliceerd, genoot eveneens populariteit. In 1898 componeerde Johannes Wierts het Genneps volkslied.

 

Daarnaast ontving Wierts onderscheidingen, waaronder het ridderschap in de Orde van Oranje Nassau. In Tilburg wordt hij geëerd met een straatnaam in de componistenwijk: de Wiertsstraat. Het is dan ook een welverdiend eerbetoon dat men zijn naam nu vereeuwigt in een straatnaam in zijn geboortestad.

 

Wiertshof

 

Tegen de naam van het hof kunnen nog bezwaren worden ingediend, maar de verwachting is dat dat niet zal gebeuren. De Wiertshof zal niet alleen een naam zijn, maar een levendige herinnering aan de nalatenschap van Johannes Wierts en zijn onmiskenbare invloed op de gemeenschap van Gennep en daarbuiten.

 

Een mooi gebaar om een lokale held te eren die de harten van velen heeft geraakt met zijn tijdloze muziek.

 

Nieuwe straatnamen, hoe verzin je het?

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gemeenteraadslid Joy Hillebrand van RoodGroen Lokaal heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gennep over de implementatie van een nieuw basisdienstverleningspakket voor schuldhulpverlening....

Gemeente Gennep

Gennep kampt met financiële uitdagingen door verminderde steun van de regering. Wethouder Janine van Hulsteijn legt uit dat er jaarlijks tussen de 2,5 en...

Gemeente Gennep

Op 21 mei 2024 ging de campagne IkSwitch.nu van start in Gennep, met wethouder Frank Pubben en Leontien van Moorsel die het startschot gaven....

Gennep

De digitale samenleving stelt hoge eisen aan ons, maar het Informatiepunt in de Bibliotheek biedt gratis hulp en advies bij digitale en overheidszaken. Ze...