Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Wind en water
Petershuis

Gennep

Wind en water in het Petershuis

In museum Het Petershuis tonen architect Wim Kol en kunstenaar Gonda van der Zwaag een boeiende expositie tot 20 mei. Kol pleit voor een nieuwe kijk op waterbeheer, terwijl Van der Zwaag met haar windtempels de vergankelijkheid van de natuur vangt in prachtige beelden.

In de periode van 6 april tot 20 mei staat museum Het Petershuis in het teken van een bijzondere samensmelting van water en wind, met een expositie die de zintuigen prikkelt en de geest uitdaagt.

 

Wind en water

 

Architect Wim Kol en beeldend kunstenaar Gonda van der Zwaag slaan de handen ineen en presenteren een intrigerende kijk op onze relatie met deze elementen.

 

Wim Kol

 

Op de respectabele leeftijd van 88 jaar blijft Wim Kol zijn publiek verrassen met zijn onconventionele benadering van architectuur. Vooral bekend als de man achter de schouwburg van Cuijk, daagt Kol ons nu uit om na te denken over water, een essentieel maar vaak over het hoofd gezien onderdeel van onze leefomgeving.

 

Wim Kol

Object I Wim Kol

 

In een tijd waarin waterbeheer een cruciale uitdaging vormt, pleit Kol voor een creatievere aanpak. In plaats van strikte beheersing, stelt hij voor om water de ruimte te geven. Geïnspireerd door eeuwenoude praktijken zoals die langs de Nijl. Met maquettes en prenten illustreert Kol zijn visie op een nieuwe benadering van waterbeheer, waarbij functionaliteit en esthetiek hand in hand gaan.

 

Gonda van der Zwaag

 

De expositie wordt verder verrijkt door het werk van Gonda van der Zwaag, die door het land verspreid windtempels bouwde. Deze fragiele constructies, opgetrokken uit natuurlijke materialen, roepen herinneringen op aan de offerplaatsen van nomadische volken.

 

Van der Zwaag’s windtempels zijn niet bedoeld om te blijven bestaan. Eerder om de vergankelijkheid van het leven te symboliseren. Haar werk, vastgelegd in indrukwekkende foto’s, dient nu als een stille getuige van de vluchtige aanwezigheid van de wind.

 

Windtempel III van Gonda van der Zwaag

Windtempel III van Gonda van der Zwaag

 

Samen vormen de werken van Kol en Van der Zwaag een harmonieuze dialoog tussen mens, natuur en kunst. Het Petershuis nodigt bezoekers uit om zich te laten meevoeren door deze fascinerende tentoonstelling, waarin de kracht en schoonheid van wind en water tot leven komen op een onverwachte en betoverende manier.

 

Verwant

Gemeente Gennep

Inwoners van Gennep zien dit jaar een aanzienlijke stijging in lokale lasten, ondanks een besparing van zo'n 100 euro op gas, water en elektriciteit....

Gemeente Gennep

Tijdens de Week van de Groene Tuin in Gennep, van 26 maart tot 1 april, wordt aandacht gevraagd voor het vergroenen van tuinen, balkons...

Gennep

Ontdek de artistieke erfenis van Piet Bakker en Marijn Goldschmidt in de Gennepse bibliotheek. Van traditionele stillevens tot moderne illustraties, een kleurrijk eerbetoon aan...

Regio

Saskia Borgers is geïnstalleerd als dijkgraaf van Waterschap Limburg, met een focus op samenwerking en het verbinden van het waterschap met de samenleving. Ze...