Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

huizenbouw Gennep

Gennep

Woonlasten in Gennep stijgen met 1,9 procent

Huiseigenaren in Gennep zijn dit jaar gemiddeld 1,9 procent meer kwijt aan woonlasten dan vorig jaar. De totale woonlasten voor een gemiddelde woning bedragen nu 822,54 euro, terwijl dat vorig jaar nog 807,09 euro was. Dit blijkt uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis (VEH) naar de gemeentelijke woonlasten in Nederland.

 

De woonlasten zijn opgebouwd uit verschillende heffingen. De onroerendezaakbelasting (OZB) is de grootste kostenpost en is gestegen van 307,98 euro in 2022 naar 323,43 euro dit jaar. De afvalheffing en rioolheffing zijn gelijk gebleven en bedragen respectievelijk 257,10 euro en 242,01 euro.

 

De stijging van de woonlasten in Gennep is lager dan het landelijke gemiddelde van 3,7 procent. Dit is opvallend, gezien de flinke stijging van de WOZ-waarde van woningen in Gennep. De WOZ-waarde is met 17 procent gestegen ten opzichte van vorig jaar, wat het gevolg is van de gestegen huizenprijzen. De peilwaarde van een woning stijgt immers mee met de huizenprijzen.

 

De recente prijsdalingen zijn nog niet zichtbaar in de WOZ-waarde, omdat deze gebaseerd is op de waarde van een woning op 1 januari 2021. x Het tarief van de OZB is in Gennep met 5,1 procent gestegen, wat hoger is dan het landelijk gemiddelde. Toch behoort Gennep tot de gemeenten waar de woonlasten het minst hard stijgen.

 

In Limburg zijn grote verschillen tussen gemeenten te zien. Zo stijgen de woonlasten in de gemeenten Leudal en Nederweert met respectievelijk 11,9 en 10,9 procent, terwijl de stijging in Gennep beperkt blijft tot 1,9 procent. In de gemeenten Roermond en Venlo dalen de gemiddelde woonlasten zelfs.

 

In Nederland zijn er 24 gemeenten waar de totale woonlasten met meer dan 10 procent stijgen. Den Haag spant daarbij de kroon met een stijging van 19 procent. In 44 gemeenten dalen de totale woonlasten juist, waaronder Doetinchem waar huishoudens gemiddeld 80 euro minder kwijt zijn, wat neerkomt op een daling van 9 procent.

 

Verwant

Gennep

Vroeg uit de veren, een stevig ontbijt, de laarzen aan en op naar de plek waar gestart wordt met de schoonmaak in de natuur....

Column

Dames en heren, zet uw feesthoedjes maar op en haal het barbecuevlees tevoorschijn. Kaarsen op tafel en vuurkorven in het weiland. De vlag mag...

Politiek

Op 15 maart 2023 vonden de Provinciale Statenverkiezingen plaats in Nederland. Ook in Gennep werd gestemd en daar was de BoerBurgerBeweging (BBB) de grote...

Gennep

Op zaterdag 13 maart heeft de kringloop- en outletwinkel in Gennep haar deuren definitief gesloten. Het team heeft de afgelopen jaren met veel plezier...