Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

Zoektocht zonder eindpunt in Het Petershuis

Binnenkort in museum Het Petershuis: een expositie van een schilder en een fotograaf die hun werk onder één noemer brengen: Now and Never! Jaap van Geffen en Henk Braam hebben veel van de wereld gezien. Ze hebben ervaren dat het hier en nu een goed uitgangspunt is voor hun scheppingsdrang. De beleving als inspiratiebron en de drang naar vrijheid van waaruit alles ontstaat. Het Never verwijst wellicht naar datgene wat nooit zal worden bereikt, een zoektocht die geen eindpunt kent.

 

Henk Braam (fotograaf) en Jaap van Geffen (schilder)

 

Aardlagen

 

De reis van Jaap van Geffen begon in Nijmegen in 1955 en voerde hem via India, West-Afrika, het Midden-Oosten, zijn universitaire studie Arabische taal- en literatuur, filosofie, klassieke muziek (klarinet), moderne jazz (saxofoon), het nachtleven van Londen, Edinburgh en Amsterdam, naar de beeldende kunst. Al deze stopplaatsen lijken zich vastgezet te hebben als aardlagen op de acrylschilderijen van Van Geffen.

 

De meeste doeken meten 120 x 100 centimeter en bieden een monumentale aanblik. In het algemeen zijn ze snel en krachtig opgezet. Soms hebben ze een titel, soms niet. Kleur- en vormovergangen, daar lijkt het vaak over te gaan. Er verschijnt iets, er verdwijnt iets.

 

Deze overgangen vragen om goed kijken, het zien van de dingen die zich bevinden op de grens van het bewustzijn. Het waarnemen van die snel vergeten of zelfs nooit bewust ervaren momenten tussen twee doelbewuste acties in. Voorlopig gaat de reis van Van Geffen verder, in het atelier en soms ook ver daarbuiten.

 

Henk Braam (fotograaf) en Jaap van Geffen (schilder)

 

Dichtbij en ver weg

 

De reis van Henk Braam begon in Broken Hill in Zambia in 1960. Sindsdien heeft hij als fotograaf over de hele wereld gezworven. Zijn opdrachten voor Artsen zonder Grenzen en andere hulporganisaties brachten hem naar afgelegen gebieden. Hij was getuige van oorlog en natuurrampen maar heeft ook grote schoonheid mogen ervaren. Met Nijmegen als uitvalsbasis, trekt hij nog steeds gewapend met een fototoestel naar verre landen. De laatste jaren bezocht hij diverse keren Kameroen, Nepal, Laos, Cambodja en Vietnam, waar hij voor het Liliane Fonds gehandicapte kinderen opzocht. Driemaal viel hij in de prijzen bij de jaarlijkse internationale competitie voor de Zilveren Camera, waaronder een eerste prijs in 1998 voor zijn serie foto’s over de studentenrellen in Jakarta.

 

Eenmaal in Nijmegen zoekt Braam het graag dichter bij huis. Dan voert zijn reis naar de uiterwaarden van de Ooijpolder, de begraafplaats Heilig Landstichting of het dorp Ubbergen, waar zijn vader geboren is. Braam is een echte mensenfotograaf maar eenmaal in de polder is het belangrijkste onderwerp de natuur zelf.

 

Al behoor ik tot geen enkele religieuze stroming, het is in de natuur dat ik iets van het ‘goddelijke’ ervaar.

Verwant

Gennep

In museum Het Petershuis tonen architect Wim Kol en kunstenaar Gonda van der Zwaag een boeiende expositie tot 20 mei. Kol pleit voor een...

Regio

Theo Hermsen, een toegewijde natuurfotograaf, overleed op 1 maart 2024 op 71-jarige leeftijd. Zijn werk, gericht op het vastleggen van de natuurlijke schoonheid, diende...

Gennep

Museum Het Petershuis in Gennep eert het Duits lijntje met een betoverende expositie tot 9 februari '24. Bezoekers kunnen zich onderdompelen in de rijke...

Gennep

Op 4 november 2023 heropende Museum Het Petershuis in Gennep na een tijdelijke sluiting met een vernieuwde erfgoedcollectie en een boeiende wisselexpositie. Bezoekers kunnen...