Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Zonlichtheide geen monument

Het voormalig sanatorium Zonlichtheide en ‘t Juweeltje in de bossen langs de Heijenseweg in Gennep komen niet op de monumentenlijst, de aanvraag van het Cuypersgenootschap is door het college van B en W afgewezen.

 

 

Eerder pleitte Monarch voor een aanvraag van een Rijksmonument-status voor het sanatorium. Het Cuypersgenootschap, een gerespecteerde vereniging die zich inzet voor het behoud van bouwkundig erfgoed, vindt ook dat het gebouw een monumentale status verdiend.

 

 

Het Cuypersgenootschap noemt het gebouw architectuurhistorisch een interessant voorbeeld van santoriumbouw in een traditionalistische trant en voor Gennep interessant voorbeeld deze bouwstijl uit de tijd tussen de twee wereldoorlogen.

 

 

Cultuurhistorisch zijn de gebouwen het waard om behouden te blijven. Het complex was begin vorige eeuw belangrijk voor de ontwikkeling van Gennep. Het werd gebruikt als hersteloord voor mensen met tuberculose.

 

 

Nu staat het gebouw al jarenlang te verkommeren. Het rieten dak van het gebouw is verwijderd en de ramen zijn afgetimmerd met houten platen. De gemeente heeft eigenaar Stichting Dichterbij eerder voorgesteld om het sanatorium en de kapel ‘t Juweeltje op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten als karakteristiek ensemble. Dichterbij wilde dat toen ook niet.

 

 

Monarch wil Zonlichtheide als Rijksmonument

 

 

Reacties