Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Zonlichtheide
Sanatorium Zonlichtheide Gennep

Gennep

Zonlichtheide geen monument

Het voormalig sanatorium Zonlichtheide en ’t Juweeltje in de bossen langs de Heijenseweg in Gennep komen niet op de monumentenlijst, de aanvraag van het Cuypersgenootschap is door het college van B en W afgewezen. Meer informatie op Gennep.News.

Het voormalig sanatorium Zonlichtheide en ’t Juweeltje in de bossen langs de Heijenseweg in Gennep komen niet op de monumentenlijst, de aanvraag van het Cuypersgenootschap is door het college van B en W afgewezen.

 

 

Eerder pleitte Monarch voor een aanvraag van een Rijksmonument-status voor het sanatorium. Het Cuypersgenootschap, een gerespecteerde vereniging die zich inzet voor het behoud van bouwkundig erfgoed, vindt ook dat het gebouw een monumentale status verdiend.

 

 

Het Cuypersgenootschap noemt het gebouw architectuurhistorisch een interessant voorbeeld van santoriumbouw in een traditionalistische trant en voor Gennep interessant voorbeeld deze bouwstijl uit de tijd tussen de twee wereldoorlogen.

 

 

Cultuurhistorisch zijn de gebouwen het waard om behouden te blijven. Het complex was begin vorige eeuw belangrijk voor de ontwikkeling van Gennep. Het werd gebruikt als hersteloord voor mensen met tuberculose.

 

 

Nu staat het gebouw al jarenlang te verkommeren. Het rieten dak van het gebouw is verwijderd en de ramen zijn afgetimmerd met houten platen. De gemeente heeft eigenaar Stichting Dichterbij eerder voorgesteld om het sanatorium en de kapel ’t Juweeltje op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten als karakteristiek ensemble. Dichterbij wilde dat toen ook niet.

 

 

Monarch wil Zonlichtheide als Rijksmonument

 

 

Verwant

Gemeente Gennep

Stichting INTOS en gemeente Gennep kampen met €350.000 financiële tegenvaller door gestegen loonkosten en incidentele uitgaven. Spoedvergadering ingelast om oplossingen te bespreken, toekomstige begrotingen...

Gennep

Op 18 februari 2024 herdacht Gennep de bevrijding van 79 jaar geleden. Het komende jaar staat in het teken van diverse herdenkingsactiviteiten, verdeeld over...

Gennep

Op Paaszaterdag 30 maart vindt in Gennep de jaarlijkse Norbertus Wandeltocht plaats, georganiseerd door Stichting Vrienden van Norbertus. Het evenement heeft tot doel fondsen...

Gennep

Op zaterdag 16 maart 2024 organiseert Vocalgroup Goldies uit Gennep samen met Gospelchor Voices uit Uedem, Duitsland, haar eerste grote concert. Dit jubileumconcert, enkele...