Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

schoorsteenpijp
Haven Heijen GennepNews

Haven Heijen

Diekendaal strijdt tegen schoorsteenpijp

De Heijense buurt Diekendaal betwist gemeente Gennep over de bouw van een omstreden fabriek, waarbij de hoogte van de schoorsteenpijp centraal staat. De zaak belandt binnenkort voor de rechter in Roermond, kijk voor meer informatie op Gennep.News.

Een conflict laait op tussen Diekendaal en de gemeente Gennep, en ditmaal draait het om de bouw van een controversiële fabriek. Buurtgenoten Diekendaal staan lijnrecht tegenover de gemeente vanwege de geplande constructie, waarbij de hoogte van een schoorsteenpijp het epicentrum van de strijd vormt.

 

Schoorsteenpijp

 

Buurtgenoten Diekendaal, verenigd in hun strijd tegen de oprukkende industrie, maken zich zorgen over een imposante schoorsteenpijp die naar verluidt vier keer hoger wordt dan het bestemmingsplan toelaat.

 

De buurtbewoners, fel verenigd onder de vlag van Buurtgenoten Diekendaal, trekken aan de alarmbel en uiten hun bezorgdheid over de geplande bouw van een 32 meter hoge schoorsteenpijp. Het heikele punt? Het bestemmingsplan staat slechts een bescheiden pijp van 8 meter toe.

 

De vrees van de buurt? Schadelijke stoffen die zouden kunnen ontsnappen, met name door het gebruik van hoogovenslakken uit Turkije.

 

Natura 2000

 

De bezorgde buurtgenoten, die vrezen voor hun gezondheid, halen uit naar het gebrek aan duidelijkheid rond de gebruikte stoffen. Niemand zou exact weten wat de gevolgen zullen zijn, met als kers op de taart de afwezigheid van een milieueffectrapportage.

 

Vooral de nabijheid van het Natura 2000-gebied Maasduinen, vruchtbare tuinbouwgrond en het schilderachtige Landgoed Diekendaal baren zorgen.

 

Aan de andere kant van het spectrum staat MPG, dat stellig beweert alle benodigde vergunningen te hebben verkregen, zowel van de gemeente Gennep als de provincie Limburg. Buurtbewoners trekken echter de veiligheid en betrouwbaarheid van deze vergunningen in twijfel, wijzend op de onafhankelijkheid van de rapporten die door een bureau in opdracht van MPG zijn opgesteld.

 

De schaduw van ‘de betaler bepaalt’ lijkt over deze kwestie te hangen.

 

In een kort geding eisen de buurtgenoten niets minder dan een stopzetting van de fabrieksbouw. De inzet lijkt te draaien om de bezorgdheid over potentiële milieu- en gezondheidsrisico’s, met name gerelateerd aan de import en verwerking van hoogovenslakken uit Turkije.

 

De gemeente en MPG benadrukken daarentegen in De Gelderlander dat alle vergunningen in orde zijn en dat de torenhoge schoorsteen juist is ontworpen om het nabijgelegen natuurgebied te beschermen.

 

Verwant

Gennep

Leer levensreddende vaardigheden met de EHBO Cursus Acute Zorg in de gemeente Gennep. Met een breed scala aan onderwerpen en praktijkgerichte training, bereidt deze...

Column

De column Bajes is nu te vinden op Gennep.News! Lees hoe de plannen voor de Houtkade de esthetiek van Gennep bedreigen en hoe Dwarsliggert...

Gemeente Gennep

Het Energielandgoed Wells Meer in Bergen ervaart vertraging door vergunningen en netwerkproblemen, wat leidt tot een verlenging van de intentieverklaring door de Gemeente Gennep....

Gemeente Gennep

Stichting INTOS en gemeente Gennep kampen met €350.000 financiële tegenvaller door gestegen loonkosten en incidentele uitgaven. Spoedvergadering ingelast om oplossingen te bespreken, toekomstige begrotingen...