Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Heijen

Een halve eeuw Center Parcs

Een halve eeuw geleden was Center Parcs, voorheen Sporthuis Centrum, de eerste speler in de recreatiesector die een nieuwe manier van vakantie vieren introduceerde. Zitkuil, kleuren-tv, de open haard, centrale verwarming en het subtropisch zwemparadijs waren innovatief en baanbrekend en zetten de standaard in vakantieland. In 1986 wordt Sporthuis Centrum omgedoopt tot Center Parcs. Deze naamwisseling wordt doorgevoerd met het oog op de buitenlandse expansie.

 

 

Het Heijderbos

 

 

1986 betekent ook de start van Het Heijderbos in Heijen, het eerste park dat met een wildwaterbaan is uitgerust.

 

 

Het is een doorslaand succes dat ook vandaag niet meer is weg te denken bij Center Parcs. In 1987 komt er een overdekt parkplein (Plaza) in Het Heijderbos, opnieuw een grote innovatie voor die tijd.

 

 

Als de bouw van het spectaculair zwembad in gemeente Gennep van start gaat, reist bioloog Jean Henkens naar Costa Rica, Colombia en Florida om tropische palmen en andere boomsoorten te selecteren. Het vraagt grote inspanningen om deze enorme woudreuzen naar Europa te transporteren. De bomen hebben vaak wortels die net zo lang zijn als de lengte van de boom bovengronds. Om deze niet te beschadigen, worden de bomen handmatig uitgegraven. Er zijn exemplaren die 3 tot 5 ton wegen, soms van ruim 300 jaar oud. Henkens heeft een gel ontwikkeld waarmee de bomen worden geïnjecteerd en ‘in slaap’ worden gebracht. Door hun comateuze toestand overleven de bomen de reis zonder licht en water. Op hun bestemming worden de bomen weer uit hun coma gehaald en begint het natuurlijke assimilatieproces weer. Center Parcs is nog steeds Europa’s grootste importeur van tropische bomen.

 

 

In 1987 opent eigenaar Piet Derksen Sherwood Forest, het eerste park in het Verenigd Koninkrijk. Het wordt ontwikkeld naar het model van Het Heijderbos.

 

 

In de periode 1996-1998 werden alle parken van Center Parcs vernieuwd, zo ook het Heijderbos. Op het park werd de Jungle Dome geïntroduceerd, waar men zich kan verpozen in in een nagebootst oerwoud. Ook werden de bungalows vernieuwd, die bij Center Parcs cottages genoemd worden. Sinds die periode bestaat er de mogelijkheid te kiezen tussen verschillende typen cottages, onderverdeeld naar serviceklasse.

 

 

Het Heijderbos behoort tot de meest luxe parken van Center Parcs en heeft de snelste wildwaterbaan van heel Center Parcs. De Jungle Dome van het Heijderbos heeft een samenwerking met het Wereld Natuur Fonds.

 

 

Door de jaren heen groeit Center Parcs zo uit tot een begrip in Europa, met parken in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Tegenwoordig is de naamsbekendheid van Center Parcs in Europa erg groot, in Nederland zelfs 98 procent. Center Parcs viert dit jaar haar 50ste verjaardag en is door de jaren heen uitgegroeid tot een begrip in Europa. In een halve eeuw ontwikkelde Center Parcs zich tot Europees marktleider in de recreatiesector, met parken in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk. Center Parcs telt nu 21 parken, op de mooiste plekken in Europa, waaronder Heijen.

 

 

Open dag

 

 

Het 50-jarig jubileum is niet alleen een mooie aanleiding voor een terugblik, maar óók om alle omwonenden uit te nodigen tijdens de open dag om een kijkje te komen nemen. Zondag 14 mei kon iedereen gratis aan allerlei activiteiten deelnemen: van klimmen tot laser battle, van een ritje in de huifkar tot een ontsnapping uit de escape rooms en van het lopen van een speurtocht tot het laten schminken.

 

 

 

 

Als grondlegger van de korte vakantie dichtbij huis heeft Center Parcs een nieuwe standaard gezet in de recreatiesector, maar wil haar gasten ook in de toekomst blijven verrassen. Dat doet zij door te blijven innoveren en ook in de komende jaren een nieuwe standaard te zetten: in beleving, verblijf en echt even samenzijn.

 

 

Center Parcs kenmerkt en onderscheidt zich door de talloze activiteiten voor ieder familielid, want het is pas echt vakantie als iedereen het naar zijn zin heeft, dan ben je echt even samen.

 

 

Het Heijderbos in cijfers:

  • Open sinds 1986
  • 83 hectares
  • 651 cottages
  • 37 hotel/appartementen
  • 18 Jungle Cabanas
  • 64 Eden Cottages

 

 

Verwant

Gennep

Het Interreg-project Niers-fietspad is goedgekeurd door de Interregcommissie van euregio Rijn-Maas-Noord. Het vernieuwde fietspad beoogt een betere fietservaring en toegankelijkheid voor zowel lokale fietsers...

Gemeente Gennep

Autodelen is dé oplossing voor gedeeld autogebruik, kostenbesparing en milieuvoordeel. Ontvang gratis advies en start jouw deelauto-initiatief vandaag nog! De gemeente Gennep en Trendsportal...

Gennep

Leer levensreddende vaardigheden met de EHBO Cursus Acute Zorg in de gemeente Gennep. Met een breed scala aan onderwerpen en praktijkgerichte training, bereidt deze...

Gemeente Gennep

Het Energielandgoed Wells Meer in Bergen ervaart vertraging door vergunningen en netwerkproblemen, wat leidt tot een verlenging van de intentieverklaring door de Gemeente Gennep....