Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Heijen

Heel Heijen ruimt op!

Stella Roodbeen en Carina de Rijck wisten even niet waar ze met hun overbodig geworden spullen in huis heen moesten. Het was te goed voor de stort, dus wat nu? Daar vonden ze al heel snel een oplossing voor. Kijk snel op Gennep.News!

Stella Roodbeen en Carina de Rijck wisten even niet waar ze met hun overbodig geworden spullen in huis heen moesten. Het was te goed voor de stort, dus wat nu? Daar vonden ze al heel snel een oplossing voor.

 

Als je dan toch wilt gaan opruimen, waarom dan niet met het hele dorp? En dat is precies wat beide dames in elkaar gingen zetten: Heel Heijen Ruimt Op. Carina zegt:

 

“Soms krijg ik tranen in de ogen als ik zie wat mensen bij de gemeente in de containers gooien, terwijl het makkelijk zelf op te knappen is.”

 

Stella geeft aan dat hiervoor een vergunning gemakkelijk aan te vragen was. Er zitten relatief weinig eisen aan vast voor het concept wat ze voor ogen hebben: spullen verkopen op je eigen oprit, onder je carport of voor in de tuin. Zolang het maar niet op de openbare weg en trottoir is. Zet je toch je spullen op de openbare weg, dan kun je een boete riskeren. En wegen hoeven niet worden afgezet.

 

Wel raden ze bezoekers aan om zoveel mogelijk met de fiets te komen, of de auto buiten de kern te parkeren waar het mogelijk is.

 

De affiches hebben Stella en Carina ook zelf in elkaar geknutseld en geprint, ook speciaal voor de kinderen op school. Zo raakt deze groep misschien wat meer betrokken bij de waarde van duurzaamheid en recycling. En dat is een goed initiatief, ook voor de toekomst.

 

 

Nog voor het einde van de laatste dag van inschrijven op 3 april wordt het magische getal van 70 aanmeldingen gehaald. Op de affiches die nu bij de deelnemers hangen staat een QR code waaruit je een plattegrond ziet met de deelnemers in Heijen.

 

De initiatiefneemsters vroegen zich af of ze nu de plek van het gilde veroverd hadden. Dat is niet zo. Het concept is anders en het grote voordeel is juist de verbinding die Heijenaren, maar ook bezoekers van buiten het dorp, maken met elkaar. De verkoopopbrengst gaat gewoon naar iedere deelnemer, niet naar een vereniging. Daar zit het democratische verschil en vrijheid in.

 

Carine zegt: “Heijen zit wat stil, er moet weer beweging in komen. Lekker slenteren door de straten, een babbeltje met anderen aangaan.” Het staat de deelnemers ook vrij om koffie, thee en een koekje aan te bieden tegen een vergoeding, maar ook huisgemaakte producten of handwerkjes, denk aan armbandjes, sokken, knuffeldiertjes, 3D-prints en tuinartikelen.

 

Het evenement duurt van 10.00 tot 14.00, niet de hele dag. Zo heeft iedereen ook nog wat aan Tweede Paasdag.

 

De garagesale is dus voor iedere burger, voor en door de inwoners van Heijen en omgeving. Misschien groeit het met de jaren, zoals Kerst Walk Along, dat ook al zo’n succes was ondanks het weer. Maar het concept is hetzelfde: bedrijvigheid door de straten van Heijen, elkaar leren kennen, met elkaar in gesprek gaan en afspraken maken, samen verhalen delen. En zonder dat er om gevraagd wordt, zonder dat het verlangd wordt, maken Heijenaren weer verbinding met elkaar. Helemaal spontaan in een reuze gezellige atmosfeer.

 

“En daar zijn bezoekers van buitenaf ook hartelijk welkom bij.”

 

 

Foto: Vorig jaar vond er in Milsbeek ook al een succesvolle garagesale plaats.

 

Verwant

Heijen

Op vrijdag 23 februari vond de feestelijke opening plaats van de multifunctionele accommodatie (MFA) in Heijen. Met de afronding van de verbouwing is het...

Column

De column Bajes is nu te vinden op Gennep.News! Lees hoe de plannen voor de Houtkade de esthetiek van Gennep bedreigen en hoe Dwarsliggert...

Carnaval

Heijen geschokt door kidnèpping van prins Remon tijdens carnavalsoptocht; gemaskerde daders eisen 11 consumptiemunten als losgeld, raad van elf verzamelt munten voor bevrijding terwijl...

Haven Heijen

De Heijense buurt Diekendaal betwist gemeente Gennep over de bouw van een omstreden fabriek, waarbij de hoogte van de schoorsteenpijp centraal staat. De zaak...