In de gemeente Gennep, met name in Heijen, hebben inwoners te maken met een nieuwe vorm van oplichting: telefoonoplichters die zich voordoen als medewerkers van de Rabobank. Deze oplichters bellen nietsvermoedende burgers op met de smoes dat er iets mis is gegaan met een betaling en vragen vervolgens om geld over te maken naar een bankrekeningnummer dat in werkelijkheid van de oplichters zelf is.
“Volgens mij zijn ze heel Heijen af aan het gaan. Mijn moeder is ook net gebeld met dezelfde reden,” zegt een inwoner. Een andere inwoner vertelt:
Onlangs nog een telefoontje van de ‘Rabobank’ gehad. De oplichter was erg goed en geduldig. Het duurde even voordat ik het doorhad. Het gesprek werd professioneel opgebouwd.
Ophangen
Het probleem wordt verergerd doordat de oplichters gebruikmaken van wegwerptelefoons, die bijna onmogelijk zijn te traceren. Dit is een groeiend probleem in Nederland, en ook in Heijen is het inmiddels aan de orde van de dag.
Verschillende inwoners van Heijen zijn dus al gebeld door deze telefoonoplichters. Sommigen hadden echter door dat het om oplichting ging en hebben meteen de telefoon opgehangen, zoals een inwoner die meldt: “Ik ben net gebeld door de Rabobank in Beugen dat wij een overboeking hadden gedaan van 1100 euro dat niet goed was gegaan. Heb tegen die man gezegd dat wij daar niet intrappen en heb de haak er op gegooid”. Een andere inwoner laat weten:
Mij belden ze net en ik dacht, kom maar op. Het was een man en die zichzelf Marcel van de Rabobank in Beugen noemde. En inderdaad, een anoniem nummer.
De Rabobank adviseert zijn klanten om altijd op te hangen en vervolgens zelf het telefoonnummer van hun bank op te zoeken en melding te doen. Dit advies geldt niet alleen voor de Rabobank, maar voor alle banken in Nederland. De oplichters kunnen erg overtuigend zijn en gebruiken soms zelfs persoonlijke informatie van hun slachtoffers om hun verhaal geloofwaardiger te maken.
Als iemand toch slachtoffer wordt van een telefoonoplichter, is het belangrijk om direct contact op te nemen met de eigen bank en aangifte te doen bij de politie. Het is ook belangrijk om alle informatie die men heeft over de oplichters, zoals de gebruikte telefoonnummers, door te geven aan de autoriteiten. Door hierover te praten met vrienden, familie en buren, kunnen mensen ook anderen in de buurt waarschuwen en voorkomen dat zij slachtoffer worden van deze vorm van oplichting.
Om mensen te informeren over deze vormen van oplichting, kondigt de Rabobank aan om binnenkort workshops te geven door het hele land over voordeur- en telefoon oplichting. Hierbij worden ook andere vormen van oplichting, zoals via WhatsApp en e-mail, meegenomen in de voorlichting.
