Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Met de Historische Kring naar Kasteel Heijen

De Historische Kring Maas en Niers houdt zaterdag 23 juni van 13.45 tot 16.15 uur een excursie naar Kasteel Heijen. Bij dit bezoek staat kunsthistoricus Leo Ewals stil bij het leven en werk van beeldhouwer Peter Roovers. Ook is een rondleiding door het kasteel ingepland.

 

 

Door Frans Thonen

 

 

Leden en andere belangstellenden kunnen intekenen op deze excursie door zich voor 19 juni aan te melden via lgog.maasenniers@gmail.com. Kosten bedragen € 4,00 voor LGOG-leden en € 7,50 voor niet-leden, ter plaatse te voldoen. Na een bevestiging van het bestuur is uw aanmelding definitief.

 

 

 

 

Kasteel Heijen

 

 

In de uiterwaarden van de Maas bij Heijen ligt het charmante kasteel Heijen. Na de oorlog werd het zwaar beschadigde kasteeltje ternauwernood gered van de sloop. Dat dit niet gebeurd is, is te danken aan de tomeloze inzet van beeldhouwer Peter Roovers. In 1949 kon hij de restanten van het kasteel van de toenmalige eigenaren kon kopen. Daarna nam hij de jarenlange restauratie van het hoofd- en bijgebouwen op zich. Toen de werkzaamheden van de restauratie amper begonnen waren vestigde Roovers zich met zijn gezin op het kasteel en richtte er daarna ook zijn atelier in.

 

 

Bij deze excursie naar het kasteel is vooral het leven en werk van Peter Roovers het hoofdthema. Kunsthistoricus Leo Ewals houdt in het voormalige atelier een lezing en powerpoint-presentatie over deze in 1902 in Rotterdam geboren beeldhouwer. Na zijn artistieke opleiding in Rotterdam, Parijs en van schilder-beeldhouwer Emile Antoine-Bourdelle heeft hij tot 1949 gewoond en gewerkt in Mook en daarna tot zijn overlijden in 1993 in Heijen.

 

 

Hij werkte in brons, steen, hout, keramiek, terracotta en gips en maakte 11 oorlogsmonumenten. Daarnaast fonteinen, religieuze kunst, decoraties aan openbare gebouwen en passagiersschepen van de Holland-Amerika Lijn en naakten en portretten. Verder maakte hij in opdracht van verschillende opdrachtgevers, bustes en portretten van de vorstinnen Wilhelmina, Juliana en Beatrix.

 

 

Reacties