Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Heijen

Roovers’ kunst op rotonde Mook

Op de Mookerheide wordt de Slag van 450 jaar geleden herdacht met een nieuw kunstwerk, een eerbetoon aan de gebroeders Van Nassau, gemaakt door Ysbrandt Roovers. Ondanks Parkinson, heeft Roovers met metaal een modern monument gecreëerd, onthuld tijdens de herdenking op 14 april, vastgelegd door RN7.

Het is een mijlpaal in de geschiedenis van Nederland: de Slag op de Mookerheide, die zich dit jaar exact 450 jaar geleden voltrok. Ter ere van deze gedenkwaardige gebeurtenis zal volgende week een eerbetoon plaatsvinden. Op de rotonde in Mook wordt een blijvend aandenken onthuld in de vorm van een sculptuur.

 

Ysbrandt Roovers

 

Het brein achter dit indrukwekkende monument is niemand minder dan Ysbrandt Roovers uit Heijen. Deze kunstenaar heeft met zijn creatie een diepe buiging gemaakt naar de gebroeders Lodewijk en Hendrik Van Nassau. Zij speelden een cruciale rol tijdens de historische slag.

 

Het idee voor dit meesterwerk ontstond tijdens een inspirerende wandeling over de Mookerheide. Roovers was daar in gesprek was met vertegenwoordigers van Huys te Moock en burgemeester Willem Gradisen.

 

Tijdens deze conversatie rees de vraag waarom de gebroeders Van Nassau niet eerder waren erkend in de regio. Roovers besloot dat het hoog tijd was om hen op passende wijze te eren.

 

Vakmanschap

 

Als zoon van beeldhouwer Peter Roovers, ademt Ysbrandt kunst en creativiteit. Ondanks de uitdagingen die de ziekte van Parkinson met zich meebrengt, heeft hij zijn ontembare passie voor kunst weten te behouden.

 

Het kunstwerk, geïnspireerd door een historisch schilderij van Frederik Hendrik en Ernst Casimir tijdens het beleg van Den Bosch, is een meesterwerk van vakmanschap. Roovers heeft dit eeuwenoude tafereel vertaald naar een eigentijds digitaal ontwerp en vervolgens tot leven gebracht in metaal, waarbij hij met precisie en meesterschap filigraan contouren heeft gesneden.

 

Op de computer heeft Roovers de achtergrond van het schilderij vervaagd, waarbij alleen de contouren overbleven. Deze zijn vervolgens uit metaal gesneden. Roovers:

 

“Stef Peperzak kwam met het slimme idee om de contouren kruislings te maken, waardoor het kunstwerk speels oogt wanneer je er langs rijdt.”

 

450 jaar Slag op de Mookerheide

 

De onthulling van dit kunstwerk staat gepland op zondag 14 april, tijdens de herdenking van 450 jaar Slag op de Mookerheide.

 

Wil je meer weten over de totstandkoming van dit bijzondere kunstwerk en het verhaal erachter? Bekijk dan snel de video van RN7, waarin je een uniek kijkje achter de schermen krijgt bij de creatie van dit historische eerbetoon.

 

Genneperhuysrotonde

 

In Gennep-Noord heeft Ysbrandt Roovers nog een opvallend kunstwerk gemaakt voor op de rotonde. Ondanks de locatie kun je er niet omheen! Deze sculptuur, geïnspireerd door de nabijgelegen resten van het oude vestingwerk Het Genneperhuys, bestaat uit drie abstracte elementen die een vesting symboliseren op een motte (aarden heuvel).

 

Met een knipoog naar geschiedenis en hedendaagse kunst, vormt dit werk een opvallende blikvanger in de omgeving.

 

Rotonde tussen Milsbeek en Ottersum krijgt informatiebord

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gennep bereidt een herdenkingsprogramma voor 80 jaar vrijheid voor. Het omvat activiteiten zoals concerten, tentoonstellingen en educatie. Verschillende organisaties werken samen om de evacuatie,...

Sport

Een kettingbotsing in de buurt van Oeffelt leidde tot de afgelasting van de wedstrijd tussen VV Heijen en Vorstenbosche Boys. Ondanks de teleurstelling maakten...

Gennep

Gennep's jaarlijkse avondvierdaagse Wandelen tussen Maas en Niers vindt plaats van 11 tot 14 juni 2024. Routes van 5 en 10 km leiden wandelaars...

Gennep

Het Veteranen Anjerperk opent op het Vrijheidsplein in Gennep, als eerbetoon aan veteranen. Burgemeester Hans Teunissen leidt de ceremonie, waarbij de laatste anjers worden...