Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Wandelen, snuffelen, ontdekken
Wandelen, snuffelen, ontdekken

Heijen

Wandelen, snuffelen, ontdekken

Honden hebben een buitengewoon talent voor snuffelen, en laten we eerlijk zijn, wie kan ze dat kwalijk nemen? Voor onze harige vrienden is snuffelen niet zomaar een tijdverdrijf, het is een serieuze bezigheid met aanzienlijke voordelen. Kijk op Gennep.News voor meer informatie.

Honden hebben een buitengewoon talent voor snuffelen, en laten we eerlijk zijn, wie kan ze dat kwalijk nemen? Voor onze harige vrienden is snuffelen niet zomaar een tijdverdrijf, het is een serieuze bezigheid met aanzienlijke voordelen.

 

Marianne, gedreven hondenuitlaatster, praat met verve over haar toegeëigende taak om hondjes uit te laten. Ze heeft daarbij de regel om alleen kleine hondjes in een roedel te begeleiden in de natuur. De ene keer wandelt ze met goed gesocialiseerde hondjes, de andere keer met angstige, getraumatiseerde hondjes.

 

Snuffelen is een van de belangrijkste eigenschappen voor honden. Dat kalmeert hen, en ze slapen er daarna goed op, aldus Marianne.

 

 

Het snuffelen stelt honden niet alleen in staat om de wereld om hen heen te verkennen, maar het heeft ook een positieve invloed op hun mentale en fysieke welzijn. Afwisseling van gebieden is hierbij essentieel. Het is alsof ze hun eigen versie van een wereldwijde geurtoer maken.

 

In het park vinden ze misschien de aroma’s van soortgenoten, terwijl ze op straat de nieuwste geurmode oppikken van voorbijgangers. Door verschillende omgevingen te verkennen, blijven honden niet alleen fysiek actief, maar houden ze ook hun nieuwsgierigheid levendig.

 

Nieuwe wandelplekken ontdekken is voor Marianne en de Kleintjes, zoals Marianne haar gastroedel noemt, van groot belang. “Je gaat met een aantal hondjes erop uit. Maar met het nieuwe voorstel om nog maar met maximaal drie honden per persoon te gaan wandelen wordt lastig. Ik heb zelf vier hondjes. Dan zou ik veel meer vrijwilligers mee moeten nemen om de hondjes te verdelen.”

 

Marianne denkt wel dat een roedel grote honden best wel eens wat dreigend overkomt bij wandelaars. Honden gedragen zich dan ook werkelijk als een roedel die elkaar moet beschermen.

 

“Ik zag wel ooit een auto met vijftien honden, begeleid door slechts één persoon. Dat lijkt me geen verstandig idee.”

 

 

De volgende keer dat je trouwe viervoeter besluit om uitgebreid te snuffelen tijdens de wandeling, bedenk dan dat het niet alleen een plezierig tijdverdrijf is, maar een belangrijk aspect van hun welzijn.

 

Geef ze de ruimte om te genieten van de geurige symfonie van de wereld om hen heen. Maar waak voor escalaties en houd honden aangelijnd in de gebieden waar dat aangegeven wordt.

 

Maddy ontleed Gennep’s “blaftaxwaanzin”

 

Verwant

Gemeente Gennep

De hondenpopulatie in Gennep blijft groeien, met 1 op de 5 huishoudens die nu een hond heeft. Deze stijging volgt op een landelijke trend...

Gennep

Gennep Vitaal kondigt spannende bewegingsprogramma's aan, bedoeld om mensen van alle leeftijden en condities aan te moedigen om actief te blijven en van lichaamsbeweging...

Gennep

Op donderdag 20 juli trok de Nijmeegse Vierdaagse, zoals gebruikelijk, door de gemeente Gennep. Voor degenen die niet persoonlijk aanwezig konden zijn, was er...

Gennep

De Nijmeegse Vierdaagse zal, net als in voorgaande jaren, ook in 2023 door Gennep trekken. Op donderdag 20 juli zullen de wandelaars onze gemeente...