Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Hondenleven

Nieuws

Hondenleven

Zondag 14 oktober kon Nederland kennis nemen van een aflevering van Undercover in Nederland over de hondenhandel, gefilmd in Heijen. GennepNews dacht vragen bij de lokale overheid neer te leggen. Lees het verhaal op www.Gennep.News.

Zondagavond 14 oktober jl. kon Nederland op televisie kennis nemen van een uitzending Undercover in Nederland van SBS6. Het ging over de hondenhandel. Compleet met afgeplakte gezichten en andere, soms heldere, soms vage, beelden. Wel duidelijk was dat het tweede gedeelte van het programma gefilmd was in de gemeente Gennep, in Heijen om precies te zijn.

 

 

Door: Anieta Janssen van GennepNews

 

 

Het zou volgens het programma gaan over vermeende misstanden bij een hondenhandelaar op de grens met Duitsland nabij Hommersum. Strekking van het hele verhaal was het mogelijk illegaal importeren van te jonge, slecht gesocialiseerde en niet (voldoende) ingeënte pups uit het Oostblok voor de verkoop. Met name Hongarije werd genoemd.

 

 

Alberto Stegeman bij Heijense puppyfabriek

 

 

Wellicht hebben meerdere mensen in de gemeente Gennep deze beelden gezien en zich vragen gesteld als:

 

 

Is dit menselijk of dierlijk leed? Kan, zou en moet er opgetreden worden?

 

 

https://www.facebook.com/GennepNews/posts/2221603711416202?__xts__[0]=68.ARCQ_xHOlSvYLmoQpM038Vdsw9tglyll_xh_cEbFF7PKXBlrWx5g_b66Pymwc91X6jW6eVddIqokUbMOyf4itZo_D8qt72iuMN_htZtvaAM9UrV94nOcbM3LdzAsTOlX_tzPH9vw07iYB1PnaOboOT2jh6Nxj-6_E-un8hSshq_Vc9zRcbqh_8rrGKgLiDMnbdr0Hm9TpS5KCsOuICBzGoZ3nH0&__tn__=-R

 

 

GennepNews dacht deze vragen bij de lokale overheid van Gennep neer te leggen en wel bij de burgemeester. Hij gaat immers over veiligheid en handhaving in zijn gemeente. Burgemeester Peter de Koning reageert laconiek:

 

 

Dit is niet aan de gemeente Gennep, maar voor de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). Zij controleren zulke bedrijven met veterinaire inspecteurs en hoeven hun uitkomsten niet automatisch met ons te delen. Bedrijven die niet zo goed scoren worden frequenter op jaarbasis bezocht door deze dierenartsen. We hebben geen meldingen van oneigenlijke praktijken.

 

 

Er zouden wel klachten over de betreffende ondernemer in Heijen bij de gemeente Gennep binnen zijn gekomen. Peter de Koning:

 

 

Maar dat zijn er maar enkele.

 

 

NVWA

 

 

Nou, dan op naar de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit voor meer duidelijkheid. Woordvoerder Benno Bruggink van NVWA:

 

 

O, wij hebben vrij weinig mensen op de hondenhandel. We gaan alleen af op meldingen van misstanden en kunnen dat maar voor 30 procent waarmaken. Want we hebben het over 160.000 honden op jaarbasis.

 

 

Vragen waarop een burgemeester naar een controlerend en uitvoerend beleid van een instantie als de NVWA verwijst en een NVWA die zegt weinig op dat gebied te kunnen betekenen.

 

 

Hondenleven

 

 

Als we de strekking van Undercover in Nederland zouden moeten geloven zou de genoemde en gefilmde hondenhandelaar zonder opgave van adres, alleen benaderbaar op Marktplaats en via een 06-nummer, zijn klanten persoonlijk via Duitsland naar zijn bedrijf in Heijen leiden.

 

 

Weer zo’n vraag:

 

 

Welke ondernemer wil niet te vinden zijn voor zijn klanten?

 

 

De woordvoerder van NVWA houdt ook de aanstaande hondenbaasjes verantwoordelijk en heeft tips voor de consument, want een nieuwe huisgenoot aanschaffen zou nooit een impulsaankoop moeten zijn.

 

 

Kijk goed naar de papieren bij de hond en vraag of je de pup voor definitieve aankoop mag laten onderzoeken door een zelfgekozen dierenarts.

 

 

De NVWA-website kopt onder honden allerlei informatie over de aankoop van een pup. Verder noemt Bruggink informatiebronnen als Dierenbescherming, Landelijk Informatiecentrum Gezelschapsdieren en Hondenberscherming. Hij adviseert mensen hun gezonde verstand te gebruiken.

 

 

Dit alles zou de lucratieve bedrijfsvoering van de malafide hondenhandelaren teniet kunnen doen.

 

 

Maar ook de gemeente zou kritischer kunnen kijken naar bestemmingsplannen en in de ruimtelijke ordening te verlenen vergunningen. Al is het alleen maar in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

 

 

Afbeelding: Screenshot SBS6

 

 

Verwant

Column

De column Afvalberg benadrukt de groeiende ergernis over illegaal gestort afval, dat zich opstapelt als een onbeheersbare kracht in de straten. Dwarsliggert roept op...

Gemeente Gennep

Koningsdag in de Gemeente Gennep biedt een scala aan activiteiten voor jong en oud, van Koningsspelen bij SV Vitesse '08 tot rommelmarkten en kleurwedstrijden....

Heijen

Werknemers bij Essity in Heijen dreigen met een staking vanwege een loonconflict. Ze eisen 6,5% loonsverhoging, terwijl Essity slechts 4,5% biedt. Het conflict escaleert...

Gennep

De gemeenteraad van Gennep overweegt een grootschalig plan voor de ontwikkeling van de Maaskemp, met o.a. een jachthaven en strandjes. Fractievoorzitter Joy Hillebrand van...