Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

rotondesculptuur

Gennep

Onthulling informatiebord bij rotondesculptuur

Ondanks de ligging op een rotonde, kun je er niet omheen! Het heeft even geduurd, maar de rotondesculptuur van Ysbrandt Roovers in Gennep-Noord, is vanochtend officieel en feestelijk onthuld.

 

 

Met de onthulling van een informatiebord, het lossen van een mortierschot en het voorlezen van gedicht door de Gennepse stadsdichter Piet Tunnesen is vanochtend bij de start van Open monumentendag het Genneperhuyskunstwerk op de rotonde bij de noordelijke entree van Gennep officieel geopend.

 

 

Rotondesculptuur

 

 

De sculptuur verwijst naar de nabij gelegen resten van de voormalige vesting ‘Het Genneperhuys’. Het nieuwe informatiebord geeft uitleg over deze bijzondere plek. De rotondesculptuur bestaat uit drie geabstraheerde elementen die een vesting symboliseren gelegen op een motte (aarden heuvel): een donjon, een vestingpoort en een trapgevel van een kasteelmuur. De beukenhaag vormt het zogenaamde kroonwerk.

 

 

https://www.facebook.com/gemeentegennep/posts/1668834453148192

 

 

Met dank aan alle betrokkenen!

 

 

Initiatiefnemer en ontwerper van het object is de heer Ysbrandt Roovers, eigenaar-bewoner van het kasteel Huis Heijen. De sculptuur kon worden gerealiseerd dankzij inspanningen van de Federatieve Stichting Platform Cultuurhistorie Maas en Niers en financiele bijdragen van ondermeer de gemeente Gennep en Hopmans Auto- en Bandentechniek BV in Heijen.

 

 

Dit weekend kun je in verschillende monumenten terecht tijdens ‘Open Monumentendag’.

 

 

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1480873758668457&id=885383441550828

 

 

Met deze officiële ceremonie kan ontwerper Ysbrandt Roovers een periode van meer dan vijf jaar afsluiten. Want de rotonde behoort toe aan de provincie terwijl het de gemeente Gennep was die een aantal jaren geleden mensen uitnodigde om de rotondes in de rondweg te adopteren.

 

 

Ga daar maar aan staan want je moet voldoen aan richtlijnen en vergunningen moeten aangevraagd worden bij het Limburgs Gouvernement.

 

 

Dankzij het doorzettingsvermogen van Ysbrandt Roovers en de steun van onder meer het Platform cultuurhistorie Maas en Niers en de gemeente Gennep torent hoog op de rotonde die de noordelijke entree van Gennep vormt een kunstwerk van cortenstaal. Dit door Roovers ontworpen kunstwerk verwijst naar de overblijfselen en ruïne van het roemrijke Genneperhuys aan de Maas.

 

 

Een icoon uit de Gennepse geschiedenis die volgens Roovers nog toegankelijker voor het publiek gemaakt moet worden. Met zijn sculptuur op de rotonde hoopt Roovers in ieder geval daaraan bij daglicht al een bijdrage te hebben geleverd. Voor de donkere uren wil hij het monument laten aanschijnen door aanstraalverlichting die met de straatverlichting aan en uit wordt geschakeld. Daarvoor moet Roovers wel weer bij de provincie zijn maar hij gaat er vanuit dat met de inmiddels uitgesproken steun van de gemeente Gennep deze aanvraag veel sneller gehonoreerd zal worden dan zijn aanvraag van het kunstwerk op de rotonde.

 

 

Zie ook:
– ROTONDE TUSSEN MILSBEEK EN OTTERSUM KRIJGT INFORMATIEBORD
OPEN MONUMENTENDAG IN GEMEENTE GENNEP
– HAUS SCHMITHAUSEN OPEN OP DUITSE OPEN MONUMENTENDAG
– ROBUUST KUNSTWERK OP ROTONDE TUSSEN GENNEP EN MILSBEEK

 

 

Bron en foto: facebook.com/gemeentegennep en facebook.com/Frans-Thonen-Journalist

 

 

Verwant

Gennep

Leer levensreddende vaardigheden met de EHBO Cursus Acute Zorg in de gemeente Gennep. Met een breed scala aan onderwerpen en praktijkgerichte training, bereidt deze...

Gemeente Gennep

Het Energielandgoed Wells Meer in Bergen ervaart vertraging door vergunningen en netwerkproblemen, wat leidt tot een verlenging van de intentieverklaring door de Gemeente Gennep....

Gemeente Gennep

Stichting INTOS en gemeente Gennep kampen met €350.000 financiële tegenvaller door gestegen loonkosten en incidentele uitgaven. Spoedvergadering ingelast om oplossingen te bespreken, toekomstige begrotingen...

Gennep

Op zaterdag 16 maart 2024 organiseert Vocalgroup Goldies uit Gennep samen met Gospelchor Voices uit Uedem, Duitsland, haar eerste grote concert. Dit jubileumconcert, enkele...