Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Maasziekenhuis

Nieuws

Maasziekenhuis helpt een ‘handje’

Onze hand is misschien wel het mooiste gereedschap dat we bezitten. Onze handen zitten complex in elkaar door het ingewikkelde samenspel van gewrichten, banden, zenuwen, pezen en spieren. Dagelijks gebruiken we onze handen om te werken, te verzorgen en hobby’s uit te oefenen. Onze hand is echter ook heel kwetsbaar. Een klein letsel kan grote gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren.

 

Fysiotherapeut/handtherapeut Marion van Hoof en ergotherapeut/handtherapeut Patricia van Mierlo van het Maasziekenhuis weten hier alles van. Zij houden wekelijks spreekuur voor handtherapie.

 

Wat is handtherapie?

 

Handtherapie is een specialisatie van een ergotherapeut en/of fysiotherapeut. Op het spreekuur behandelen wij vooral volwassenen die last hebben van hand- en polsklachten. Deze kunnen veroorzaakt zijn door breuken, door een operatie, peesklachten, overbelasting, door artrose, reuma of zwangerschap. Bekend is bijvoorbeeld het carpaal tunnel syndroom. Voor de behandeling bepalen we samen met de patiënten het doel van de behandeling. Bijvoorbeeld dat ze hun werk kunnen doen, zichzelf kunnen verzorgen of hun hobby’s weer kunnen hervatten.

 

Zegt Marion, Patricia vult aan:

 

Er is geen patiënt hetzelfde en dat geldt ook voor de aanpak van het probleem. Onze behandelingen zijn dan ook heel divers en bestaan uit voorlichting en advies, oefeningen voor hand en/of pols. Maar ook zwellingverminderende maatregelen of een spalk om de pijn te verzachten of houding te corrigeren.

 

Samenwerking

Marion vervolgt:

 

Wij werken nauw samen met de gipskamer, chirurgen, orthopeden, reumatologen, revalidatieartsen en de instrumentenmaker. De lijnen in het Maasziekenhuis zijn heel kort. Daardoor kunnen wij makkelijk en snel overleggen met andere disciplines en kunnen wij elkaars dossiers raadplegen. Het gezamenlijke overleg over een patiënt leidt tot een succesvolle aanpak.

 

Geen hand hetzelfde

 

Patricia en Marion hebben allebei de opleiding Handtherapie gevolgd. De laatste jaren zijn er veel meer inzichten gekomen over de specifieke aanpak van hand- en polsklachten. Met de kennis die zij nu hebben kunnen zij mensen veel beter begeleiden. Marion:

 

Laatst vroeg een patiënt aan mij: Is dat niet saai de hele dag alleen maar handen en polsen behandelen? Ik vind het heel uitdagend. Juist omdat een hand zo complex is en geen behandeling hetzelfde is.

 

Contact

 

Wanneer je hand- of polsklachten hebt kun je contact opnemen met afdeling handtherapie, telefoonnummer 0485-84 52 55. Natuurlijk op verwijzing van uw huisarts of specialist, maar ook zonder verwijzing kun je terecht.

 

Foto: Ergotherapeut/handtherapeut Patricia van Mierlo (links) en fysiotherapeut/handtherapeut Marion van Hoof (rechts)

 

 

Verwant

Regio

Maasziekenhuis Pantein en de ProstaatKankerStichting organiseren op 1 maart een inloopbijeenkomst voor mannen met prostaatkanker en hun naasten, in het kader van Wereldkankerdag. Het...

Column

De gemeente Gennep staat onder vuur vanwege financiële verspilling en slechte besluitvorming in het ambitieuze Kind Expertise Centrum (KEC) project, dat nadelige gevolgen heeft...

Regio

Vrijdag 8 september van 14.00 tot 16.00 uur organiseert Maasziekenhuis Pantein samen met de ProstaatKankerStichting een inloopbijeenkomst voor mannen met prostaatkanker en hun naasten....

Gennep

Op dinsdag 11 juli bracht het college van burgemeester en wethouders een bezoek aan Unik in Gennep. Unik is een organisatie die zich richt...