Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

Maria Goretti zamelt geld in voor struikelstenen

Met een statiegeldactie gaat groep 7/8 van basisschool Maria Goretti geld inzamelen voor twee ‘struikelstenen’ voor hun Joodse leeftijdsgenootjes Nanny Kaufman (12) en Selly Andriesse (10). Deze twee stenen maken onderdeel uit van 22 stenen welke stichting Monarch op 21 april gaat leggen in Gennep.

 

 

Stel je eens voor. Je woont in Gennep. Je bent net een tiener. Op een dag word je opgeroepen om je te melden. Je vader zwaait nog lachend met de pet naar de camera. Onwetend. Onwetend van de reis die volgt. Een reis in een veewagon via Kamp Vught naar Westerbork om in kamp Sobibor direct vermoord te worden.

 

 

Dit lot overkwam Nanny Kaufman en haar vriendinnetje Selly Andriesse (foto), twee ‘gewone’ meisjes uit Gennep op 11 juni 1943.

 

 

En dat mogen wij nooit vergeten,

 

 

zegt directeur Tejo Eyndhoven van Bassischool Maria Goretti in Gennep.

 

 

Daarom maken wij het plaatsen van struikelstenen voor de woonhuizen van deze twee meisjes mogelijk.

 

 

De kubusvormige betonnen stenen met een messing bovenplaat met gravering, worden geplaatst in het trottoir voor de huizen waaruit de Joden verdreven en vermoord zijn. Met dit initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig, probeert stichting Monarch ook in Gennep de herinnering aan deze verschrikkelijke gebeurtenissen levend te houden. Op 21 april worden er 22 struikelstenen geplaatst in Gennep, waaronder dus de twee ‘van Maria Goretti’.

 

 

De twee struikelstenen staan overigens niet op zich,

 

 

vertelt Eyndhoven.

 

 

Naast de statiegeldactie richten we op school een tentoonstelling in, is er een vertelmiddag van oude Gennepenaren en komt historicus en oud-Gennepenaar Metselaars uitgebreid over de oorlog vertellen.

 

 

Ook krijgen de leerlingen de bijzondere beelden (met o.a. de zwaaiende vader Kaufmann) te zien welke de Gebroeders Jetten in de oorlog gefilmd hebben.

 

 

Tenslotte proberen wij een excursie op poten te zetten naar kamp Vught. Of dat door gaat hangt af van de benodigde sponsoring.

 

 

De geschiedenis komt, in dit geval door ‘gebruik te maken’ van leeftijdsgenootjes, dichtbij en dat beklijft beter.

 

 

Door de glimmende stenen, waar je niet omheen kunt, blijven vragen van de komende generaties beantwoord en blijft de geschiedenis uitgelegd. Een kleine, subtiele steen, maar tegelijkertijd indrukwekkend.

 

 

Zie ook:
Harm Teunissen initieert Struikelstenen

 

 

Verwant

Culthis

De tweede editie van de podcast Culthis in 2023 staat in het teken van de (her)opening van het Dialoogmuseum De Crypte in Gennep. Harm...

Gennep

In de vijftiende aflevering van het praatprogramma InZicht schoven Harm Teunissen van de struikelstenen en Frank en Nienke Derks van De Fabriek aan bij...

Gennep

Recent heeft de Stichting het Cuypersgenootschap, een landelijke monumentenorganisatie, de gemeente Gennep verzocht om het voormalige kantoorgebouw van de Fabriek van Houtbewerking De Gennepermolen...

Gennep

Gennep is weer een bijzonder kunstwerk rijker. Het werk van cortenstaal is geplaatst op het Vrijheidsplein en het verwijst naar een pikzwarte bladzijde uit...