Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Schaap
Schaap

Gemeente Gennep

Blauwtong in gemeente Gennep

Blauwtong slaat opnieuw toe in Limburg, met één bevestigd geval en twee verdenkingen bij schapenhouderijen. De NVWA houdt de verspreiding nauwlettend in de gaten, terwijl schapenhouders proberen de ziekte buiten de deur te houden.

Het gevreesde blauwtongvirus heeft zijn intrede gedaan in gemeente Gennep. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft bij één schapenhouderij in Milsbeek de ziekte klinisch vastgesteld, terwijl er bij twee andere veehouderijen in Milsbeek en Ottersum een verdenking van besmetting is geconstateerd.

 

De actuele situatie wordt nauwlettend in kaart gebracht door de NVWA, waarbij besmette bedrijven in rood worden gemarkeerd, en veehouderijen onder verdenking als blauwe bolletjes verschijnen.

 

Op dit moment komt Limburg er met één vastgestelde besmetting en twee mogelijke gevallen relatief genadig vanaf. Elders in Nederland zijn er meer dan 3900 bedrijven waar het blauwtongvirus door pcr-tests is aangetoond, en nog eens 1400 waar de ziekte door laboratoriumbevestiging is vastgesteld.

 

Blauwtong

 

Blauwtong is een virusziekte die voornamelijk schapen treft, maar ook kan voorkomen bij andere herkauwers, zoals geiten, runderen, en dromedarissen. De ziekte manifesteert zich met ontstekingen in de bek, hoge koorts, kwijlen, kreupel lopen, en een bolle rug. Opmerkelijk is dat er momenteel nog geen vaccin beschikbaar is tegen de huidige blauwtongvariant. Schapenhouders proberen de ziekte buiten de deur te houden door hun dieren binnen te houden.

 

De verspreiding van het virus vindt plaats via knutten, kleine muggen die het virus bij zich dragen. Een mogelijke positieve ontwikkeling is dat bij langdurige temperaturen onder de 10 graden deze insecten sterven, wat een einde zou betekenen aan de huidige blauwtong-epidemie.

 

Afbeelding slechts ter illustratie

 

Verwant

Gemeente Gennep

RoodGroen Lokaal uit zorgen over schuldhulpverleningsvertragingen bij de Kredietbank in Gennep. Joy Hillebrand stelt schriftelijke vragen aan het College, onder meer over de impact...

Gennep

Scholieren verkennen met het IVN de natuur, leren over bosbeheer en ervaren duurzame educatie met schapendrijven. Een inspirerend avontuur voor milieubewustzijn en teambuilding. Meer...

Milsbeek

De verkoop van Vallei van Milsbèk, een nieuwbouwproject met 77 gevarieerde woningen in Milsbeek, is begonnen. Van sociale koop/huur tot vrije sector en levensloopbestendige...

Gennep

Ontkerkelijking zet de toekomst van de Norbertuskerk in Gennep-zuid op losse schroeven, terwijl in Ven-Zelderheide de Sint-Antonius Abtkerk een nieuwe richting inslaat met de...