Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Bevrijdingsvuur is in Gennep

Milsbeek

Het bevrijdingsvuur is in Gennep

Het bevrijdingsvuur dat symbool staat voor de bevrijding 75 jaar geleden is gearriveerd. Een handjevol lopers van Gennep Atletiek heeft zaterdag 8 februari het bevrijdingsvuur in het Brabantse Schijndel opgehaald. Meer info op Gennep.News.

Het bevrijdingsvuur dat symbool staat voor de bevrijding 75 jaar geleden is gearriveerd. Een handjevol lopers van de Gennep Atletiek heeft zaterdag 8 februari het bevrijdingsvuur in het Brabantse Schijndel opgehaald.

 

 

Door: Frans Thonen

 

 

In estafettevorm hebben de lopers de 46 kilometerslange route naar Gennep overbrugd en tegen 15.00 uur het vuur bij restaurant De Diepen in Milsbeek aan waarnemend burgemeester Willibrord van Beek overhandigd.

 

 

 

 

Het bevrijdingsvuur werd onder begeleiding van enkele militaire voertuigen opgehaald bij het oorlogsmonument in Schijndel. Deze plaats was na Eindhoven het eerste Brabantse dorp dat op 23 oktober 1944 na hevige gevechten door de 51ste Highland Division bevrijd werd van de Duitse overheersers. Gennep moest nog even wachten want het duurde nog tot 12 februari 1945 voordat deze plaats ook na bloedige gevechten van het Duitse juk werd bevrijd.

 

 

 

 

Het bevrijdingsvuur blijft bij restaurant De Diepen in Milsbeek branden tot aan de plechtigheden in de Milsbeekse kerk en bij de oorlogsgraven op zaterdag 15 februari. Daarna wordt het naar het Vrijheidspleintje bij de Niersbrug gebracht waar tussen 12.30 en 13.00 uur kransleggingen plaatsvinden bij het monument De Barmhartige Samaritaan.

 

 

Na het concert in Pica Mare zullen wandelaars van wandelvereniging DWS het bevrijdingsvuur in ontvangst nemen en naar Afferden brengen. In dit meest noordelijke dorp van de gemeente Bergen vinden die zaterdag 15 februari eveneens diverse festiviteiten in het kader van 75 jaar vrijheid vieren en gedenken plaats. Afferden was het eerste dorp van de gemeente Bergen dat 75 jaar geleden door de Schotten werden bevrijd.

 

 

Verwant

Sport

Start op 12 maart: 15-weekse hardloopcursus in Gennep door Gennep Atletiek. Beginners worden stap voor stap begeleid naar het kunnen rennen van 5,5 km....

Column

Koningsven - De Diepen, een plekje dat we zorgvuldig hebben uitgekozen om het niet te bestraten, kreeg een facelift. Klein probleempje: ze waren het...

Milsbeek

Op zondag 21 mei om 10.00 uur ben je van harte uitgenodigd om deel te nemen aan een inspirerende gidswandeling over de prachtige Sint-Jansberg,...

Gemeente Gennep

Rond de middagklok van half twaalf was de aankomst van een groep estafettelopers met het Bevrijdingsvuur van Wageningen aangekomen in Hommersum, net over de...