Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Het bevrijdingsvuur is in Gennep

Het bevrijdingsvuur dat symbool staat voor de bevrijding 75 jaar geleden is gearriveerd. Een handjevol lopers van de Gennep Atletiek heeft zaterdag 8 februari het bevrijdingsvuur in het Brabantse Schijndel opgehaald.

 

 

Door: Frans Thonen

 

 

In estafettevorm hebben de lopers de 46 kilometerslange route naar Gennep overbrugd en tegen 15.00 uur het vuur bij restaurant De Diepen in Milsbeek aan waarnemend burgemeester Willibrord van Beek overhandigd.

 

 

 

 

Het bevrijdingsvuur werd onder begeleiding van enkele militaire voertuigen opgehaald bij het oorlogsmonument in Schijndel. Deze plaats was na Eindhoven het eerste Brabantse dorp dat op 23 oktober 1944 na hevige gevechten door de 51ste Highland Division bevrijd werd van de Duitse overheersers. Gennep moest nog even wachten want het duurde nog tot 12 februari 1945 voordat deze plaats ook na bloedige gevechten van het Duitse juk werd bevrijd.

 

 

 

 

Het bevrijdingsvuur blijft bij restaurant De Diepen in Milsbeek branden tot aan de plechtigheden in de Milsbeekse kerk en bij de oorlogsgraven op zaterdag 15 februari. Daarna wordt het naar het Vrijheidspleintje bij de Niersbrug gebracht waar tussen 12.30 en 13.00 uur kransleggingen plaatsvinden bij het monument De Barmhartige Samaritaan.

 

 

Na het concert in Pica Mare zullen wandelaars van wandelvereniging DWS het bevrijdingsvuur in ontvangst nemen en naar Afferden brengen. In dit meest noordelijke dorp van de gemeente Bergen vinden die zaterdag 15 februari eveneens diverse festiviteiten in het kader van 75 jaar vrijheid vieren en gedenken plaats. Afferden was het eerste dorp van de gemeente Bergen dat 75 jaar geleden door de Schotten werden bevrijd.

 

 

Reacties