Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Milsbeek

Icoon Landschap: Sint Jansberg

De Sint Jansberg, ten noordoosten van Gennep, is door de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap benoemd tot Icoon Landschap, een erkenning voor zijn natuurlijke schoonheid en rijke cultuurhistorie.

De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap had de eer om de Sint Jansberg te benoemen tot Icoon Landschap, een titel die symbool staat voor de buitengewone schoonheid en rijke cultuurhistorie van dit natuurlijke juweel, gelegen ten noordoosten van de gemeente Gennep.

 

In een feestelijke bijeenkomst op 17 november werd het vrijwel geheel gerenoveerde Landhuis De Mookerhei het toneel van deze gebeurtenis.

 

De ceremonie nam een verrassende wending toen Kiste Trui, als levendig eerbetoon aan de geschiedenis, het toneel betrad. Met een schop in de ene hand en een schatkist in de andere, opende ze triomfantelijk de deksel, waaruit gouden munten en schilden tevoorschijn kwamen als symbolische schatten van de Sint Jansberg.

 

Natuurmonumenten, de gemeenten Mook & Middelaar en Gennep, evenals Teunesen Zand & Grint, werden gehuldigd met schilden als erkenning voor hun toewijding aan het behoud en de ontwikkeling van dit bijzondere landschap. De schilden zullen trots prijken bij Tourist Info, een blijk van waardering voor hun inzet.

 

 

Icoon Landschap

 

De Sint Jansberg is nu het vijfde Icoon Landschap van Nederland, toegevoegd aan het selecte gezelschap met Noorbeek (Zuid-Limburg), de Hoge Berg op Texel, het Aaltense Goor in de Achterhoek, en Staverden & Leuvenum op de Veluwe. Dit initiatief, bekend als de ‘Icoonlandschappen’-campagne, heeft tot doel om gebieden met zowel landschappelijke pracht als historische waarde te erkennen en te koesteren.

 

Deze erkenning is niet slechts een symbolische titel; het draagt ook bij aan de ecologische waarde van het gebied, waar talloze zeldzame planten- en diersoorten te vinden zijn.

 

Sint Jansberg

 

De bekroning van de Sint Jansberg als Icoon Landschap is niet alleen een eerbetoon aan het verleden, maar ook een belofte voor de toekomst. Laten we gezamenlijk zorgdragen voor dit stuk natuurlijk erfgoed, zodat toekomstige generaties ook kunnen genieten van de ongeëvenaarde pracht van de Sint Jansberg.

 

Verscholen tussen beboste hellingen, moerassen en akkers, onthult de Sint Jansberg zich als een sprookjesachtig landgoed. Hier komen natuur en cultuur samen, waarbij de kronkelende paden je langs heuvels en schilderachtige weilanden leiden.

 

De kans om een ree te spotten is aanzienlijk terwijl je geniet van betoverende uitzichten vanaf de hoogste punten op de berg, met akkers en weilanden omringd door schilderachtige houtwallen. Een wandeling door dit natuurgebied belooft een onvergetelijke ervaring waar de schoonheid van het landschap en de rijke cultuurhistorie hand in hand gaan.

 

De toppers van de Sint-Jansberg

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gennep voegt vijf nieuwe monumenten toe aan de lijst, waaronder het voormalige postkantoor en de Sint Dionysius Kerk. Het Cuypersgenootschap dwingt deze beslissing af,...

Column

De nieuwe column van Dwarsliggert op Gennep.News belicht de weerstand van VVD-raadslid Mariëlla van den Bogaart tegen ambtenaren die pleiten voor klimaatbeleid, waarbij het...

Regio

Op 10 december organiseert Wandelsportvereniging OLAT de laatste wandeltocht van de 57e OLAT winterserie vanuit Plasmolen. De pittoreske route langs natuurgebieden, historische plekken en...

Gennep

Scholieren verkennen met het IVN de natuur, leren over bosbeheer en ervaren duurzame educatie met schapendrijven. Een inspirerend avontuur voor milieubewustzijn en teambuilding. Meer...