Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Keramist Geert Jacobs ook dit jaar op Keramisto

Dit jaar vindt op 16 en 17 september in Milsbeek de dertigste editie van KERAMISTO plaats. Op deze internationale keramiekmanifestatie is zoals ieder jaar keramist Geert Jacobs van De Tramhalte uit Nieuw Bergen te vinden.

 

 

Door Frans Thonen

 

 

Geert Jacobs begon 40 jaar geleden in het pand waar vroeger de stoomtram van de Maasbuurt-Spoorlijn stopte. Nieuw Bergen bestond toen nog niet. Na 1948 namen bussen deze route over (lijn 83). Tegenwoordig is Potterie/Galerie ‘De Tramhalte’ hét station voor kunst met keramiek waar keramisch ontwerper en vormgever Geert Jacobs op professionele basis keramische gebruiksartikelen en kunstwerken voor thuis, in de tuin, of voor kantoor maakt.

 

 

De overgrootouders van Geert waren pottenbakker in Amsterdam. Zijn grootvader zag meer in het vormgeven van hout en was meubelmaker. Zijn vader, ‘Ouwe Geert’ van ‘Pottery de Jacobsladder’ in Milsbeek, was de leermeester van Geert Jacobs van ‘De Tramhalte’. Vanaf zijn zesde jaar leerde Geert spelenderwijs het draaien van klei op de schijf en het bakken van vormen in de oven. Daarna volgde hij een opleiding in Gouda, was 12 jaar actief voor het Openluchtmuseum in Arnhem, en kocht in 1982 het pand dat bekend is geworden als Potterie/Galerie ‘De Tramhalte’ in Nieuw Bergen.

 

 

Gedurende de jaren dat Geert als pottenbakker actief is in Nieuw Bergen, is er heel veel veranderd.

 

 

Ik weet niet hoeveel asbakken ik in de jaren zeventig heb gemaakt,

 

 

vertelt Geert. Serviezen waren in die tijd ook in trek.

 

 

Veertig jaar betekent ook 40 jaar zelfstandigheid. Dat betekent ook dat je er helemaal van moet kunnen leven. Zonder één cent van de overheid. En dat maakt je vanzelf creatief.

 

 

De laatste jaren maakt Geert ook hele bijzondere urnen en verzorgt k(l)eigezellige workshops.

 

 

Zie ook:
– KERAMISTO AL 30 JAAR EEN INTERNATIONALE MANIFESTATIE

 

 

Meer informatie op tramhalte.com. Meer informatie over keramisto op keramisto.nl

 

 

Reacties