Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Pepijn Verhoeven
Pepijn Verhoeven

Milsbeek

Klimaatspijbelen: “Het was super!”

Donderdag kwamen duizenden scholieren bijeen voor de klimaatmars. Een van hen is de Pepijn Verhoeven uit Milsbeek. Op www.Gennep.News een verslag over de 16-jarige scholier op het enorme Haagse Malieveld, gevuld met generatiegenoten die zich druk maken over het klimaat.

Tien uur strafklas. “Maar dat moet je er voor over hebben, toch?”

 

 

Donderdag was een belangrijke dag voor veel scholieren. Ook voor de 16-jarige Pepijn Verhoeven uit Milsbeek. ’s Ochtends vroeg springt hij op zijn fiets en trapt naar Nijmegen Centraal. ’s Middags kijkt de 16-jarige scholier uit over het enorme Haagse Malieveld dat gevuld is met generatiegenoten die zich, net als hij, druk maken over het klimaat.

 

 

Spijbelen voor het klimaat, ja het is een ding. Pepijns ouders gaven geen toestemming.

 

 

Ze beseften niet hoe belangrijk dit voor me was, al vinden ze het wel goed dat ik iets aan het hedendaagse klimaat wil doen.

 

 

Het leerlingenparlement van het Merletcollege in Cuijk, waar Pepijn op 5vwo zit, vroeg de school om toestemming. Uiteindelijk kregen de leerlingen dat. Het is belangrijk voor ze:

 

 

De meeste mogen nog niet stemmen, wel willen ze de regering oproepen iets aan het klimaatprobleem te doen.

 

 

De school is het volgens Pepijn met ze eens. “We leren in de praktijk ook belangrijke lessen.”

 

 

Volgens de leerplichtwet mogen scholieren tot en met 16 jaar alleen spijbelen met goedkeuring van de schoolleiding of hun ouders. Omdat Pepijns ouders geen toestemming gaven moet hij tien uur naar de strafklas.

 

 

Maar dat moet je er voor over hebben, toch?

 

 

Samen met een groepje vrienden en vriendinnen ging Pepijn donderdag op pad.

 

 

De groep werd steeds groter, op een gegeven moment waren we al met z’n vijftienen. Het was super! Ze hadden 3.000 jongeren verwacht. Uiteindelijkwaren er ruim 15.000, zo overweldigend om te zien hoe gepassioneerd iedereen was.

 

 

Pepijn vond het waanzinnig om mee te lopen in zo’n grote groep, met al die spandoeken en yellen. Hij is trots op zijn generatie. Komende donderdag wordt er weer geprotesteerd. Pepijn kan helaas niet, hij moet nablijven.

 

 

Maar 15 maart is er weer een grote staking, dan wil ik er graag weer bij zijn.

 

 

De jongeren zijn blij dat Minister-president Mark Rutte heeft laten weten in gesprek te willen gaan.

 

 

Ik hoop dat iedereen begrijpt waarom we daar met 15.000 mensen gelopen hebben. Wij proberen een leefbare toekomst te krijgen en dat wil iedereen, toch?

 

 

Verwant

Milsbeek

Op 22 mei 2024 begon het schoorsteenonderzoek bij de voormalige steenfabriek in Milsbeek, uitgevoerd door Lob van Gennep. Het onderzoek richt zich op trillingsgevoeligheid...

Gemeente Gennep

Gennep bereidt een herdenkingsprogramma voor 80 jaar vrijheid voor. Het omvat activiteiten zoals concerten, tentoonstellingen en educatie. Verschillende organisaties werken samen om de evacuatie,...

Sport

VIOS/SPES heerst over ODC met een overtuigende 11-2 overwinning in de Topklasse A. Ondanks blessures van Moon Arts en Desiree Bergmans, schitterde Elle Bindels...

Gemeente Gennep

De deelraad van Kleef heeft een voorstel voor een Nationaal Park Reichswald afgewezen, ondanks de oproep van Nederlandse buurgemeenten. Het park zou windturbines in...