Agenda
Volg ons
Shared Space
 

NK Wipboomschieten in Milsbeek

Op 22 en 23 juni aanstaande vindt het Nederlands Kampioenschap ‘opgelegd wipboomschieten’ plaats bij Schutterij De Milsbeek.

 

 

Door: Topic Maasduinen

 

 

Om het Nederlands kampioenschap te mogen organiseren, moet je eerst zelf kampioen worden.

 

 

Vertelt Richard Straatman, één van de kampioenen.

 

 

Vorig jaar zijn wij met ons korps (viertal) kampioen geworden en daarom is het NK dit jaar in Milsbeek.

 

 

S.V. De Milsbeek Nederlands Kampioen Wipschieten Opgelegd

 

 

Tijdens het Nederlands kampioenschap zullen veel schutterijen en gilden, uit met name Zuid-Nederland, de weg naar Milsbeek weten te vinden. Voorzitter Arie Verschuren:

 

 

Op zaterdag is het wipboomschieten voor de jeugd en zondags voor de volwassenen. Er nemen korpsen deel aan het NK en individueel wordt er ook gestreden om de titel Nederlands Kampioen. De wedstrijden vinden plaats onder auspiciën van de Nederlandse Federatie. Voor onze vereniging is dit een mooi evenement om te organiseren. De laatste keer was in 1985, en daarvóór in 1982. Wij hopen dat er naast de schutterijen en gilden ook veel toeschouwers komen om te zien hoe het wipboomschieten in zijn werk gaat.

 

 

Wipboomschieten

 

 

In Brabant noemt men het wipboomschieten meestal Brabants schieten en ook de naam wipvogelschieten wordt gebruikt. Het doel van het wipboomschieten is het van een pijp afschieten van een schijf met een .22 kleinkaliber geweer. De pijp met schijf hangen op een hoogte van achttien meter in een stalen mast voorzien van kogelvangers. De schijf en pijp hebben nagenoeg dezelfde diameter zodat de dikte en de diameter van de schijf het raakvlak bepalen.

 

 

Een schot is succesvol als de schijf (wip) zicht- en hoorbaar van de pijp wordt geschoten. Met een touwtje wordt de wip weer opgetrokken tot de beginpositie op de pijp. Om te bepalen wie de winnaar wordt van het toernooi worden tijdens de finale, de zogenaamde kamprondes, steeds kleinere schijven gebruikt. Geschoten wordt volgens een spannend afvalsysteem: missen is stoppen.

 

 

Diegenen die aan het einde de meeste punten geschoten heeft mag zich Nederlands kampioen noemen.

 

 

Zaterdag 22 en zondag 23 juni, Teelebeekstraat 60, Milsbeek, schutterijdemilsbeek.nl

 

 

Reacties