Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Milsbeek

Ontroerende herdenking in Milsbeek

Op Dodenherdenking blijft de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog springlevend in Milsbeek en Gennep. Op de oorlogsbegraafplaats in Milsbeek, waar 210 gesneuvelde militairen begraven liggen, vond een ontroerende herdenking plaats. Meer informatie en foto’s op Gennep.News.

Op Dodenherdenking blijft de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog springlevend in Milsbeek en Gennep. Op de oorlogsbegraafplaats in Milsbeek, waar 210 gesneuvelde militairen begraven liggen, vond een ontroerende herdenking plaats.

 

De Schotse doedelzakspeler Lee Kirkpatrick bracht een eerbetoon aan de slachtoffers. Paul ten Broeke, lid van de organisatie, uitte zijn waardering voor dit bijzondere moment:

 

“Vandaag hebben we opnieuw onze jaarlijkse herdenkingsdienst gehouden op 4 mei. Dit jaar was extra speciaal omdat het altijd iets bijzonders is om een doedelzakspeler te hebben. Dank je wel, Lee, dat je hierheen bent gekomen.”

 

Het was ook speciaal dat de gouverneur van provincie Limburg, Emile Roemer, aanwezig was bij onze herdenking.

 

Lest we forget

 

“We willen graag onze dank uitspreken aan Pastor Jo Jansen, die de leiding had over de momenten van herdenking in de kerk. Ook een woord van dank aan alle schoolkinderen die hebben geholpen bij de kaarsenceremonie, woorden van herinnering hebben uitgesproken en kransen hebben gelegd op het kerkhof. We willen ook alle anderen bedanken die zijn gekomen om degenen te herdenken die hun leven hebben gegeven en verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog en andere conflicten en oorlogen. In deze tijd wordt het nog duidelijker dat vrede niet vanzelfsprekend is. Lest we forget.”

 

The Mad Piper

 

De aanwezigheid van Kirkpatrick gaf een speciaal tintje aan de herdenking. De Schot is op bezoek bij zijn familie in Groesbeek, de geboorteplaats van zijn vrouw. Hij is de zoon van David ’the mad piper’ Kirkpatrick, die in 2016 overleed. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verwierf deze Schot bekendheid toen hij in het Italiaanse stadje Albinea, gekleed in een kilt, met zijn muziek de Duitsers ervan overtuigde dat er een uitsluitend Britse troepenmacht ten strijde trok. In werkelijkheid waren er ook tientallen Italiaanse vrijheidsstrijders bij betrokken.

 

Deze actie moet levens hebben gered in het stadje, aangezien de nazi’s tien lokale inwoners executeerden voor elke Duitse soldaat die werd gedood door verzetsstrijders.

 

Remember@Home

 

Remember@Home is een initiatief van het 4 mei Comité in Milsbeek. Paul ten Broeke van de organisatie licht toe: “Op 4 mei herdenken we allen die hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid, hier in de gemeente Gennep of elders ter wereld. Mannen en vrouwen hebben hun leven op het spel gezet tijdens de wereldoorlogen, maar ook tijdens latere conflicten voor vredesbehoud. Dit project, Remember@Home, is gestart tijdens de Covid-19 periode, maar we willen ermee doorgaan zodat je ook thuis onze mannen en vrouwen kunt herdenken. De film bevat zowel Nederlandse als Engelse delen, en is bedoeld om de herinnering levend te houden.”

 

 

Foto: Paul ten Broeke

 

Verwant

Gemeente Gennep

Rond de middagklok van half twaalf was de aankomst van een groep estafettelopers met het Bevrijdingsvuur van Wageningen aangekomen in Hommersum, net over de...

Gennep

Op 4 mei 2023 vond de jaarlijkse Dodenherdenking plaats bij het oorlogsmonument De Barmhartige Samaritaan in Gennep. Dit monument werd in 1953 geschonken door...

Gemeente Gennep

Op 4 mei herdenkt de gemeente Gennep op plechtige wijze de slachtoffers van oorlogsgeweld tijdens de Nationale Dodenherdenking. Dit jaar vinden er verschillende herdenkingsactiviteiten...

Gennep

Op 4 mei vindt in Nederland jaarlijks de dodenherdenking plaats om de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. Ook worden tijdens deze herdenking...