Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Schoorsteenverhalen Gennep Opbouw nieuwe PAGE-schoorsteen ter vervanging van oude
Schoorsteenverhalen Gennep Opbouw nieuwe PAGE-schoorsteen ter vervanging van oude

Gennep

Schoorsteenverhalen

In Gennep zorgen drie opmerkelijke schoorsteenverhalen voor beroering. Bewoners strijden tegen een te hoge schoorsteen in Diekendaal, La Brique’s historische schoorsteen stuit op planningsproblemen, en de mysterieuze pijp bij De Drie Kronen intrigeert met zijn onbekende oorsprong.

Daar gaan we dan, op weg naar Gennep. Hier rommelt het in de schoorstenen. Momenteel wordt de gemeente opgeschud door niet één, maar drie opmerkelijke schoorsteenverhalen die de lokale bevolking in spanning houden.

 

Diekendaal

 

In Heijen woedt een heuse veldslag tussen de lokale bevolking en de gemeente. Het gaat allemaal om de hoogte van een schoorsteenpijp bij de bouw van een of ander vaag bedrijf. Buurtgenoten in Diekendaal staan op de barricaden tegen een schoorsteen van 32 meter, terwijl het bestemmingsplan niet meer dan 8 meter toestaat.

 

Diekendaal strijdt tegen schoorsteenpijp

 

De gemeente houdt voet bij stuk, en zo vult de lokale lucht zich met zowel rook als verhitte discussies.

 

La Brique

 

Bij La Brique in Milsbeek staat de schoorsteen als een soort historisch monument te midden van een nieuwe woonwijk, als enige overgebleven restje van de vermaarde steenfabriek.

 

De lange pijp bij de steenfabriek in Milsbeek

De lange pijp bij de steenfabriek in Milsbeek

 

Het buurtcomité Bloemenstraat had grootse plannen voor een bezoekerscentrum en een hip horecaparadijs, maar dat liep natuurlijk anders. Niemand wilde in zee gaan met een verlaten bouwval. Beetje jammer.

 

Het lijkt erop dat het verleden van de steenfabriek niet zo eenvoudig te integreren is in hedendaagse plannen.

 

De Drie Kronen

 

En dan hebben we het mysterie van Milsbeek. Een imposante aluminium pijp die als een vreemd kunstwerk boven het industrieterrein De Drie Kronen uitsteekt.

 

Een imposante aluminium pijp die als een vreemd kunstwerk boven het industrieterrein De Drie Kronen uitsteekt

Een imposante aluminium pijp die als een vreemd kunstwerk boven het industrieterrein De Drie Kronen uitsteekt

 

Wat het is? Geen idee. Waarom het er staat? Niemand weet het. Maar ja, welkom in Gennep, waar zelfs de schoorstenen een eigenzinnig verhaal vertellen.

 

PAGE

 

En zo blijven de schoorstenen in Gennep spreken, elk met hun eigen verhaal vol vraagtekens. Toch zwijgt de bekendste Gennepse schoorsteen: in 1999 stopte de productie van de Papierfabriek Gennep (PAGE). De jaren erna werd de fabriek gesloopt, met als een van de laatste handelingen het opblazen van de schoorsteen op 13 december 2000.

 

Het opblazen van de schoorsteen van Papierfabriek Gennep (PAGE) op 13 december 2000

Het opblazen van de schoorsteen van Papierfabriek Gennep (PAGE) op 13 december 2000 (foto: stewie1980)

 

Ach ja, de geschiedenis van Gennep, vastgelegd in de turbulentie van haar eigen schoorstenen.

 

Foto boven artikel: Opbouw nieuwe PAGE-schoorsteen ter vervanging van oude (Gennepnu.nl, bewerking GennepNews)

 

Verwant

Gennep

Zes minderjarige jongens zijn in Gennep gearresteerd voor een vermeende straatroof, waarbij een minderjarige slachtoffer werd van geweld en van zijn fiets werd beroofd....

Gennep

Leer levensreddende vaardigheden met de EHBO Cursus Acute Zorg in de gemeente Gennep. Met een breed scala aan onderwerpen en praktijkgerichte training, bereidt deze...

Gemeente Gennep

Stichting INTOS en gemeente Gennep kampen met €350.000 financiële tegenvaller door gestegen loonkosten en incidentele uitgaven. Spoedvergadering ingelast om oplossingen te bespreken, toekomstige begrotingen...

Gennep

Op 18 februari 2024 herdacht Gennep de bevrijding van 79 jaar geleden. Het komende jaar staat in het teken van diverse herdenkingsactiviteiten, verdeeld over...