Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Staatsbosbeheer zet Genneperhuis in de kijker

Staatsbosbeheer verbindt zich aan het Europees erfgoedjaar door maandelijks een van haar cultuurhistorische parels in de kijker te zetten. In oktober is dat de ruïne van het Genneperhuis in de gemeente Gennep.

 

 

De geschonden staat van deze burcht getuigt van een lange periode van veroveringen, bloedige gevechten en bezettingen in het Limburg van weleer.

 

 

Genneperhuis

 

 

De ruïne van het Genneperhuis is een restant van een Middeleeuwse burcht, gebouwd op een Romeinse fortificatie. Door de strategische ligging aan de monding van Niers aan de Maas, werd de burcht gaandeweg uitgebouwd tot vesting om de scheepvaart te controleren. De burcht speelde een belangrijke rol tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Uiteindelijk hebben Franse troepen ruim drie eeuwen geleden het Genneperhuis ontmanteld en gebruikt als bouwmateriaal voor andere onderkomens.

 

 

Vandaag de dag komt het verhaal van het verborgen verdedigingswerk weer tot leven. Rond het Genneperhuis zijn kroonwerken en grachten zorgvuldig hersteld. De ruïne en het vestigingspatroon zijn zichtbaar gemaakt in het landschap en toegankelijk voor bezoekers. Vanaf de uitkijktoren is te zien hoe imposant het complex is, samen met de natuur eromheen.

 

 

Ontdekkingstocht

 

 

Op zaterdag 13 oktober 2018 kan eenieder op ontdekkingstocht met boswachter Andy Liebrand en deskundigen op het gebied van de Gennepse archeologie, landschap en natuur. De middag duurt van 13.00 uur tot 17.00 uur. Deelname is gratis. Klik hier voor meer informatie en om aan te melden.

 

 

De excursie is het resultaat van samenwerking tussen de gemeente Gennep, het Platform Cultuurhistorie Maas en Niers, Museum Het Petershuis, het IVN, stadsgidsen van de Stichting Monarch en Staatsbosbeheer.

 

 

Reacties