Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

‘Tread Softly, mij darling sleeps here’

‘Tread Softly, my darling sleeps here.’ Zo luidt de titel van het herdenkingsboek dat fotograaf en schrijver Paul ten Broeke uit Gennep vrijdagmiddag 4 mei – De dag van de Nationale Dodenherdenking – op de Milsbeekse oorlogsbegraafplaats het levenslicht heeft laten zien. Paul heeft dit boek geschreven ter nagedachtenis aan de 220 soldaten die hier tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld en in Ottersum en Milsbeek hun laatste rustplaats hebben gevonden.

”Een boek dat eigenlijk nooit geschreven had mogen worden”, zo sloot Paul ten Broeke zijn presentatie op de Milsbeekse begraafplaats af. Het boek drukt namelijk iedereen op de bizarre feiten van oorlogsvoering. Veel leed, vele doden en vele vragen bij de achtergebleven vrienden en familieleden. Dat het niet voor niets is geweest, weten de naoorlogse generaties die al ruim 70 jaar in vrijheid hebben kunnen leven. Dat die vrijheid niet gratis is, getuigen de vele kruisen op de begraafplaatsen.
Paul ten Broeke heeft vele van die oorlogskruisen op de foto gezet. Op het oorlogskerkhof in Milsbeek ontmoet hij mevr. Thijssen uit Milsbeek die daar het graf van Harold Ewen heeft geadopteerd. Zij confronteert hem met de vraag om zijn familie te achterhalen en te vertellen dat zijn graf bezocht en verzorgd wordt. Die vraag vormt een belangrijke inspiratiebron voor Paul en leidt uiteindelijk tot dit herdenkingsboek, waarvan het eerste exemplaar door mevr. Thijssen in ontvangst is genomen.
In het boek staan foto’s en verhalen van de mannen die in Milsbeek en Ottersum zijn begraven. Ook wordt zo goed mogelijk de tijd geschetst van de oorlogshandelingen uit die periode dat zij het leven hebben gelaten.

Het herdenkingsboek is in een oplage van 300 gedrukt en kost 25 euro. Tot 1 juni geldt een introductiekorting van 5 euro en is te bestellen via website www.paultenbroeke.nl

(Foto en Auteur Frans Thonen)

Reacties