Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Koningsven-De Diepen

Van boom tot bank

Hij stond er, elke dag weer! Het leek voor altijd. Onze zomereik. De majestueuze, markante boom aan het Verloren Land in Milsbeek (op de Milsbèk). Hij was opgenomen in het “Landelijke Register Monumentale Bomen”. Hij werd geveld door de storm van donderdag 18 januari 2018. Op de hoek van het Verloren Land en de Kerstenberg biedt deze boombank menigeen een rustplaats met uitzicht op de St. Jansberg en het natuurgebied “De Diepen/Het Koningsven”. Het project van de boombank is tot stand gekomen door de inspanning van velen, waaronder Herm ten Haaf, Jan Hopman, Ton Janssen, Toon Peters en Ronald Starrenburg en met name
de initiatiefnemers/uitvoerders Camille Cammaert, Bert Felling en Harry Ottenheijm.

Hij stond er, elke dag weer! Het leek voor altijd. De majestueuze, markante boom aan het Verloren Land op de Milsbèk.

 

 

De zomereik was opgenomen in het Landelijke Register Monumentale Bomen. Maar de boom werd geveld door de storm van donderdag 18 januari 2018.

 

 

Dit was een dag die velen niet snel zullen vergeten. Veel bomen werden geveld en helaas ook de eik, die voor velen zoveel betekende, “onze eik”. Voorbijgangers bleven ontroerd staan bij de gevelde boom, een brief met bijzondere herinneringen werd bij zijn losgerukte wortels neergelegd en er werd een kaarsje geplaatst.

 

 

Niet lang daarna ging de kettingzaag door zijn eens zo beschermende kroon. De omvangrijke stam bleef lange tijd verweesd achter, totdat Camille Cammaert, Bert Felling en Harry Ottenheijm op het idee van de boombank kwamen. Een plan dat al snel door velen met geestdrift werd omarmd.

 

 

Het idee was om uit de stam van de eik een bank te maken uit één stuk, een boombank als herinnering. Enkele zijtakken zouden blijven zitten.

 

 

Dirk Reinders

 

 

Zo gezegd, zo gedaan. In de eerste week van augustus wist de zeer deskundige beeldhoutwerker Dirk Reinders, met kettingzagen de zitbank vorm te geven uit het harde maar welwillende eikenhout. En al doende werd het idee geboren om de zijtakken om te vormen tot drie koppen van everzwijnen. De eik bleef herkenbaar maar kreeg toch een nieuwe vorm en bestemming als bank.

 

 

Op de hoek van het Verloren Land en de Kerstenberg biedt deze boombank menigeen een rustplaats met uitzicht op de St. Jansberg en het natuurgebied Koningsven-De Diepen.

 

 

Koningsven-De Diepen

 

 

 

Het project van de boombank is tot stand gekomen door de inspanning van velen, waaronder Herm ten Haaf, Jan Hopman, Ton Janssen, Toon Peters en Ronald Starrenburg maar bovenal de initiatiefnemers en uitvoerders Camille Cammaert, Bert Felling en Harry Ottenheijm. Begroting-dekkende subsidie en steun van € 1700,- voor de boombank werden verkregen van het Waterschap Limburg, de Gemeente Gennep, Teunesen Zand en Grint en CNC.

 

 

https://www.facebook.com/pg/GennepNews/photos/?tab=album&album_id=2183307018579205

 

 

Doneren

 

 

De everzwijn-sculpturen en het onderhoud van € 700,- zijn voor rekening van particulieren. Omdat tijdens de uitvoering van het project bleek dat veel Milsbekenaren en passanten het project willen steunen, bieden we hen dan ook graag de mogelijkheid om ter dekking van dit tekort een bijdrage over te maken op rekeningnr. NL 25 RABO 0113 8403 57 t.n.v. H.C.J. Ottenheijm onder vermelding van “Boombank”.

 

 

Indien je anoniem wilt bijdragen, kunt u uw donatie in de brievenbus deponeren van Camille Cammaert (Kerstenberg 25, postcode 6596 CE, Milsbeek) of van Harry Ottenheijm (Gagelveld 5, 6596 CC, Milsbeek). Vervolgens kun je dan even genieten van de boombank!

 

 

De boombank is een passend eerbetoon aan wat eens een monumentaal baken was. Milsbeek is er rijker door geworden!

 

 

Verwant

Milsbeek

Op 22 mei 2024 begon het schoorsteenonderzoek bij de voormalige steenfabriek in Milsbeek, uitgevoerd door Lob van Gennep. Het onderzoek richt zich op trillingsgevoeligheid...

Gemeente Gennep

Gennep bereidt een herdenkingsprogramma voor 80 jaar vrijheid voor. Het omvat activiteiten zoals concerten, tentoonstellingen en educatie. Verschillende organisaties werken samen om de evacuatie,...

Sport

VIOS/SPES heerst over ODC met een overtuigende 11-2 overwinning in de Topklasse A. Ondanks blessures van Moon Arts en Desiree Bergmans, schitterde Elle Bindels...

Gemeente Gennep

De deelraad van Kleef heeft een voorstel voor een Nationaal Park Reichswald afgewezen, ondanks de oproep van Nederlandse buurgemeenten. Het park zou windturbines in...