Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

melkgeiten

Nieuws

D66 bezorgd over Ottersumse megastal

De fractie van D66 maakt zich grote zorgen over de vergunning voor een nieuwe geitenhouderij aan de Biezendijk in Ottersum en heeft schriftelijke vragen gesteld.

 

 

Het college staat positief tegenover de plannen van een nertsenfokker om zijn bedrijf geleidelijk om te bouwen tot een megastal met ruim 1.800 melkgeiten.

 

 

Dat is driemaal de gemiddelde grootte!

 

 

Merkt Frank Pubben van D66 op.

 

 

 

 

In 2017 zijn er verschillende provincies geweest die een bouwstop hebben afgekondigd voor het vestigen van nieuwe geitenhouderijen. In Brabant is het niet meer mogelijk en ook in Gelderland is een stop afgekondigd tot minimaal 2020.

 

 

Gezondheidsrisico’s

 

 

De reden is het inzicht dat uitgebreid onderzoek naar de gezondheidsrisico’s heeft opgeleverd. Het blijkt dat in een straal van 2 km rondom geitenhouderijen 12.3% tot 52.1% meer longonstekingen voorkomen. En dat 10% van de longonstekeningen in deze cirkel aantoonbaar te wijten zijn aan de geitenhouderij.

 

 

We maken ons dus zorgen over deze vergunningverlening, die midden in de vakantieperiode tot stand komt. Wij vinden het op z’n minst gepast om goede voorlichting en informatie te geven aan de mensen die in gebiedscirkel wonen.

 

 

Legt Pubben uit.

 

 

Wellicht dat we naar aanleiding van de antwoorden op onze vragen nog verdere initiatieven gaan nemen. Want ook in Limburg zijn er gemeenten die zich duidelijk hebben uitgesproken tegen vestiging van nieuwe geitenhouderijen.

 

 

Zie ook:
Longontsteking of een bontjas?

 

 

Afbeelding slechts ter illustatie

 

 

Verwant

Gemeente Gennep

Gemeenteraadslid Joy Hillebrand van RoodGroen Lokaal heeft schriftelijke vragen gesteld aan het college van Gennep over de implementatie van een nieuw basisdienstverleningspakket voor schuldhulpverlening....

Gemeente Gennep

Op 21 mei 2024 ging de campagne IkSwitch.nu van start in Gennep, met wethouder Frank Pubben en Leontien van Moorsel die het startschot gaven....

Gennep

Op 15 mei 2024 opende wethouder Frank Pubben met buurtbewoners een nieuwe groene ontmoetingsplek bij Achter de Hoven in Gennep. Het project, uitgevoerd met...

Gennep

Op 14 april 2024 ontving Marion Scholten - Van der Vlugt een koninklijke onderscheiding voor haar toewijding aan de Huurdersvereniging Gennep en haar werk...