Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

melkgeiten

Nieuws

D66 bezorgd over Ottersumse megastal

De fractie van D66 maakt zich grote zorgen over de vergunning voor een nieuwe geitenhouderij aan de Biezendijk in Ottersum en heeft schriftelijke vragen gesteld.

 

 

Het college staat positief tegenover de plannen van een nertsenfokker om zijn bedrijf geleidelijk om te bouwen tot een megastal met ruim 1.800 melkgeiten.

 

 

Dat is driemaal de gemiddelde grootte!

 

 

Merkt Frank Pubben van D66 op.

 

 

 

 

In 2017 zijn er verschillende provincies geweest die een bouwstop hebben afgekondigd voor het vestigen van nieuwe geitenhouderijen. In Brabant is het niet meer mogelijk en ook in Gelderland is een stop afgekondigd tot minimaal 2020.

 

 

Gezondheidsrisico’s

 

 

De reden is het inzicht dat uitgebreid onderzoek naar de gezondheidsrisico’s heeft opgeleverd. Het blijkt dat in een straal van 2 km rondom geitenhouderijen 12.3% tot 52.1% meer longonstekingen voorkomen. En dat 10% van de longonstekeningen in deze cirkel aantoonbaar te wijten zijn aan de geitenhouderij.

 

 

We maken ons dus zorgen over deze vergunningverlening, die midden in de vakantieperiode tot stand komt. Wij vinden het op z’n minst gepast om goede voorlichting en informatie te geven aan de mensen die in gebiedscirkel wonen.

 

 

Legt Pubben uit.

 

 

Wellicht dat we naar aanleiding van de antwoorden op onze vragen nog verdere initiatieven gaan nemen. Want ook in Limburg zijn er gemeenten die zich duidelijk hebben uitgesproken tegen vestiging van nieuwe geitenhouderijen.

 

 

Zie ook:
Longontsteking of een bontjas?

 

 

Afbeelding slechts ter illustatie

 

 

Verwant

Gennep

De doortocht van de Nijmeegse Vierdaagse was live te volgen op GennepNews, waar verslaggevers de sfeer en hoogtepunten direct brachten. Heb je het gemist?...

Gennep

Frank Pubben, de wandelende wethouder van Gennep, neemt deel aan de Nijmeegse Vierdaagse van 2024 en deelt zijn avonturen via GennepNews in Frank's Vierdaagse...

Column

Lokale wethouders in Nederland, zoals in Gennep, klagen over grote bezuinigingen opgelegd door de landelijke politiek, ondanks dat hun eigen partijen hiervoor verantwoordelijk zijn....

Gennep

Het Rijk heeft geen budget voor de verbreding van het fietspad op de Maasbrug. Gemeente Gennep blijft zich inzetten. Tegelijkertijd wordt het flessenhalsprobleem bij...