Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Graf van KNIL-Militair op begraafplaats Ottersum Uitgeroepen tot Monument

Ottersum

Graf KNIL-Militair nu monument

Het graf van een Nederlandse KNIL-militair en zijn Indonesische vrouw is onlangs toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst van Gennep. Deze erkenning komt voort uit de diepgaande cultuurhistorische waarde die dit rustplaatspaar vertegenwoordigt.

Het graf van een Nederlandse KNIL-militair en zijn Indonesische vrouw is onlangs toegevoegd aan de gemeentelijke monumentenlijst van Gennep. Deze erkenning komt voort uit de diepgaande cultuurhistorische waarde die dit rustplaatspaar vertegenwoordigt.

 

Het betreft het laatste toevluchtsoord van Arnoldus Hermsen en zijn echtgenote, Amah Achmad Somad, beter bekend als Emmy, gelegen op de rooms-katholieke begraafplaats van de Johannes de Doperkerk in Ottersum.

 

In een voortzetting van het eerbetoon aan de moedige Molukkers die zeventig jaar eerder Nederland binnenkwamen na hun dienst in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) in Indonesië, heeft de gemeente Gennep in 2021 al 35 graven van KNIL-militairen op de monumentenlijst geplaatst.

 

Arnoldus Hermsen werd geboren in Ven-Zelderheide in 1902 en trad op jonge leeftijd toe tot het leger, waar hij uiteindelijk de rang van korporaal in het KNIL bereikte. Zijn leven nam een dramatische wending toen hij in 1942 werd geïnterneerd in een Japans concentratiekamp, waar hij drie moeilijke jaren doorbracht.

 

Tijdens deze donkere periode werd hij gedwongen om deel te nemen aan de geduchte aanleg van de Birma-spoorweg, een van de beruchtste bouwprojecten in de geschiedenis.

 

Het verhaal van Arnoldus Hermsen wordt nog krachtiger door zijn liefdesverhaal met Amah Achmad Somad, beter bekend als Emmy. In 1949, na zijn bevrijding, sloten ze de banden van liefde en verbondenheid door in het huwelijk te treden. In hetzelfde jaar van hun huwelijk werd ook de geboorte van hun zoon in Ottersum geregistreerd.

 

Het dorp Ottersum, destijds nog een zelfstandige gemeente, omvatte ook de dorpen Milsbeek en Ven-Zelderheide. Het was een plaats waar het leven doorging en nieuwe generaties werden geboren, zelfs te midden van de nasleep van oorlog en tumult.

 

Het plaatsen van het graf van Arnoldus Hermsen en Emmy Somad op de gemeentelijke monumentenlijst van Gennep is meer dan alleen een symbolische daad. Het is een herinnering aan de offers en het doorzettingsvermogen van deze KNIL-militairen en hun families.

 

Verwant

Gennep

Bij GennepNews vieren we samen met Sinterklaas de leukste tijd van het jaar! Ontdek elke maandag en donderdag dag nieuwe avonturen van de goedheiligman...

Column

In de nieuwe column van Dwarsliggert op Gennep.News wordt de onontkoombare realiteit van de Gemeente Gennep belicht, waar onherroepelijke beslissingen en genadeloze bezuinigingen een...

Ottersum

Atelier Sandmate in Ottersum opent haar deuren voor een betoverende wintercollectie van duurzame kerstdecoraties tijdens de winteropening van 1-3 december. Kijk voor meer informatie...

Gennep

In Gennep dreigt zwembad Pica Mare te zinken door hoge renovatiekosten, maar de 24 uur van Gennep en een petitie getuigen van een vastberaden...