Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Lezing Historische Kring over de Maasheggen

Op uitnodiging van de Historische Kring Maas en Niers houdt Marius Grutters donderdag 8 maart in De Pub in Ottersum een lezing over de Maasheggen en het heggenvlechten in Noord-Limburg.

 

 

Door: Frans Thonen

 

 

Voorafgaand aan de lezing houdt de Historische Kring vanaf 19.30 uur de jaarvergadering. De lezing begint na de pauze, tegen 20.15 uur en hiervoor zijn naast leden ook andere belangstellenden welkom. Niet-leden betalen 3 euro entree.

 

 

 

 

Het eeuwenoude aaneengesloten heggenlandschap van de Maasheggen is uniek in Nederland. Door hun eeuwenoude functie van veekering ontstond hier een landschap met een rijke natuur. Door de komst van prikkeldraad is de oude functie van de heggen verdwenen maar de betekenis voor de cultuurhistorie, natuur en landschap is alleen maar toegenomen.

 

 

Marius Grutters vertelt in zijn lezing met veel beelden uitgebreid over de flora en fauna in dit fraaie heggenlandschap en gaat dieper in op de huidige functie van de heggen. Speciale aandacht besteedt hij aan de vlechtmethodes die gebruikt worden om de heggen in stand te houden.

 

 

Het heggenvlechten is een eeuwenoud ambacht dat primair werd uitgevoerd om heggen rond weilanden veedicht te maken. Bijna was dit eeuwenoud ambacht uit Nederland verdwenen. Marius Grutters heeft dit ambacht weer nieuw leven ingeblazen. Om de toepassing van het heggenvlechten te bevorderen wordt sinds een aantal jaren het NK Maasheggenvlechten gehouden. In 2016 werd het Maasheggenvlechten zelfs op de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed geplaatst.

 

 

Reacties