Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Longontsteking of een bontjas?

Nertsenhouderijen hebben geen toekomst, vanaf 1 januari 2024 is het verboden om nertsen te fokken voor bont. Daarom wil een nertsenfokker aan de Biezendijk in Ottersum, één van de negen in gemeente Gennep, zijn bedrijf geleidelijk ombouwen tot een megastal met ruim 1.800 melkgeiten.

 

 

Invloed op de fysieke leefomgeving

 

 

Alles beter dan een bontjas natuurlijk. Toch krijgt ook de maatschappelijke weerstand tegen geitenbedrijven een extra impuls; Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat bewoners rondom pluimveebedrijven en geitenhouderijen meer kans hebben op klachten aan de luchtwegen, zoals longontstekingen. Ook is er het risico op Q-koorts. Kinderen en ouderen lopen een nog groter gevaar, zo concludeert het RIVM.

 

 

Desondanks staat het Gennepse college positief tegenover de plannen van de bontfokker. Wethouder Rob Peperzak zegt dat er volgens de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) geen gevaar is voor de volksgezondheid. Dus zal de raad worden geïnformeerd en het plan van 2 augustus tot en met 12 september ter inzage liggen. Gedurende deze periode mag iedereen een zienswijze indienen.

 

 

Afbeelding slechts ter illustatie

 

 

Reacties