Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Met beide voeten in de aarde

Initiatiefnemer van Stadstuin Down to Earth Fake Mulder krijgt een jaar geleden van de gemeente Gennep een stuk grond in Ottersum in bruikleen toegewezen om er een biologische tuin te realiseren. De gewezen varkensboer uit Groningen gaat er een leer- en werkproject van maken met en voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

 

Hij laat zijn grote bedrijf wegens intensieve druk op zijn leven en gezondheid voor wat het is en heeft persoonlijk ervaring met het biologisch houden van varkens en groentetuinen. Direct na de zomer komen de bezwaren van enkele omwonenden in Ottersum. Geluidsoverlast van een stroomaggregaat wordt gezamenlijk opgelost, hij kan een stroomvoorziening via een van de buren verkrijgen.

 

 

Maar ook het houden van dieren, haan en varkens in het bijzonder, leidt tot klachten. Er moeten oplossingen komen. Fake Mulder:

 

 

De haan is niet meer.

 

 

De varkens met inmiddels biggen nog wel. Er volgt mediation, ingezet door de gemeente Gennep om de betrokken partijen bij elkaar te krijgen, die niet succesvol lijkt.

 

 

De gemeente heeft de mediation midden in het proces gestopt.

 

 

De kleine actiegroep van omwonenden op het aanliggende Grevendaal in Ottersum stapt uiteindelijk weer naar de gemeente Gennep en eist vanaf 6 mei 2020 handhaving, waarin ook de inrichting van de Stadstuin met kas, kippenren, schuilhutten en picknicksetjes wordt genoemd.

 

 

Nou, dan zet ik die op wieltjes, verrijdbaar, dan is daar binnen het bestemmingsplan ook aan voldaan.

 

 

 

 

Alleen de kas met inhoud, die op dit moment volop in bloei is, kan nu niet verplaatst worden. Maar schijnt voor ook de buren geen probleem te zijn. De hamvraag lijkt de varkens te zijn. Bij dezelfde gemeente ligt een zienswijze van de Stadstuin waarin onder andere de varkens van de stadstuin geruimd zullen worden, maar wel tegenover het terugnemen van het handhavingsgebod. Fake Mulder:

 

 

Dat wordt gelijk oversteken, varkens weg, handhavingsverzoek weg.

 

 

Opmerkelijk is wel dat het houden van varkens, wel of niet bedrijfsmatig, in de wet wordt toegestaan. Het lijkt dat communicatie tussen een ietwat stug communicerende initiatiefnemer en omwonenden, die het gebied achter hun tuin als hun achtertuin beschouwen, niet echt lekker loopt. En het recente incident met de ingeslagen voorruit van het vrachtwagentje van Down to Earth lijkt ook alleen maar vraagtekens op te roepen. Maar de boer hij ploegde voort.

 

 

Want als je geen vertrouwen in de mensen hebt, kun je wel ophouden.

 

 

Aldus Fake Mulder.

 

 

Fotoverslag: Officiële opening Stadstuin Gennep

 

 

Reacties