Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Ontmoetingsdag

Op 18 september betreden oud-evacués, leden van hun gastgezinnen en nabestaanden het monumentale, voormalige klooster Maria Roepaen te Ottersum, waar Stichting Tijd(s)lijn met haar productieteam Lèvesloop… en Trug en Landgoed Roepaen zo’n 90 genodigden verwelkomen voor hun Ontmoetingsdag.

 

 

Onder hen Peter Lucassen, toen nog locoburgemeester van Gennep en Willem Gradisen, de burgemeester van Mook en Middelaar. Over hun gemeenten in evacuatietijd ’44-’45 gaat het in muziektheaterstuk ‘Lèvesloop…en terug.

 

 

Gradisen weet die periode gegrift in de geheugens van de mensen die het hebben meegemaakt. De maatregelen van verplicht verduisteren van straatverlichting, geen vrijheid van meningsuiting, de Ariërverklaringen, de Jodenvervolging en de evacuatie.

 

 

Burgemeesters kwamen in de oorlogstijd in de knel.

 

 

Verhalen van dit nooit meer. Lucassen:

 

 

In dit prachtige monument, geniet, beleef en herdenk voor de toekomst.

 

 

Dat gebeurt deze dag. Genieten van het samenzijn. Beleven van herinneringen. Herdenken van angstige tijden. En toasten op de zwaar bevochten vrijheid.

 

 

Na de getoonde documentaire Gedwongen evacuaties Noord Limburg 1944-1945 van Nuran Gelici, verantwoordelijk voor PR en Design binnen het team van Lèvesloop… en Trug, is er volop tijd voor het uitwisselen van herinneringen. Opmerkelijk zijn de contacten tussen de oud-evacués, de gastgezinnen en/of beider nabestaanden die tot op de dag van vandaag voortduren. Variërend van bezoeken tot brieven.

 

 

Ontmoeten

 

 

Zoals Harm Wieringa die twee jaar was toen zijn ouders in Tolbert, Groningen, najaar 1944 de familie Jacobs uit Heijen opving. Althans de vader en moeder, de vier kinderen werden door beperkte slaapruimte ondergebracht bij twee naburige boerderijen. Hij vond in de nalatenschap van zijn vader de brieven uit Noord-Limburg die zijn blijven komen na de oorlog. Hij bracht ze naar de familie terug. En vandaag is hij samen met Toke Jacobs op deze Ontmoetingsdag.

 

 

Zo ook de broers Urselmann van het Langeven in Heijen. Tony woont al decennia in Australië en heeft een vakantie geboekt om samen met zijn broer Gérard naar de Roepaen te komen. Twee verhalen uit de evacuatietijd van de kop van Noord Limburg, er zijn er nog veel meer.

 

 

Najaar 1944 waren er 80.000 Limburgers op de vlucht. Wereldwijd nu zo’n 70 miljoen mensen. Overeenkomst is een onbekende, onzekere bestemming en toekomst tegemoet. Ontmoetingsdag ‘Lèvesloop…en Trug’; beleven en herdenken van het verleden, voor de toekomst.

 

 

Reacties