Agenda
Volg ons
Shared Space
 

Open Monumentendagen: Samen in Vrijheid

Afgelopen weekend 14 en 15 september waren de Open Monumentendagen. Twee dagen waarop de meeste monumenten in Nederland vrij toegankelijk te bezoeken zijn, ook in de gemeente Gennep.

 

 

Hier werd dit jaar niet voor het landelijk thema Plekken van Plezier gekozen, maar voor een eigen thema Samen in Vrijheid. Dit omdat dit najaar (en voorjaar 2020) in Limburg de evacuatie en de daarop volgende bevrijding uitgebreid worden herdacht.

 

 

In diverse monumenten en op historische locaties in Gennep en haar kerkdorpen kon die tijd, 75 jaar geleden, met exposities in woord en beeld ervaren en (her)beleefd worden. Zo ook op Landgoed Roepaen in Ottersum. Hier was een kleine, maar goed gedocumenteerde en druk bezochte tentoonstelling met tekeningen, foto’s en dagboekfragmenten over de evacuatie in oktober 1944 door de Stichting tot Cultuurbehoud Ottersum in samenwerking met de werkgroep ‘Leuk’ van de Dorps Ambitie Groep, in de volksmond de DAG, ingericht.

 

 

https://www.facebook.com/pg/GennepNews/photos/?tab=album&album_id=2440534242856480

 

 

Geschiedenis

 

 

De kop van Noord-Limburg werd najaar 1944 gezien als een buffer tussen Nederland en Duitsland, waar in aantocht van de geallieerden zwaar gevochten zou gaan worden. Alle inwoners werden door de Duitsers gesommeerd hun woongebied met zo weinig mogelijk bagage te verlaten.

 

 

We bonden dekens bij elkaar en hingen die om onze schouders op de rug.

 

 

Ze gingen te voet, met een handkar of fiets een onbekende bestemming tegemoet.

 

 

Dagboekfragmenten

 

 

Ze zeggen dat wij naar Holland gaan over Duitsland.

 

 

Onze goede kleren en ondergoed blijven allemaal thuis, want we denken allemaal over 14 dagen zijn wij weer thuis.

 

 

Documentaire

 

 

Een paar deuren verder op Roepaen was een filmzaaltje waar beeldmateriaal werd vertoond. Een greep uit de opnames tussen de jaren 2000 en 2013 van zo’n 35 interviews met ouderen uit Ottersum over hun ervaringen in evacuatietijd aangevuld met fotomateriaal in een documentair achtige vorm.

 

 

Interviewer, maar nog meer gesprekspartner, Jos Heijligers van werkgroep ‘Leuk’ van de DAG Ottersum weet mede door het spreken van het plaatselijke dialect een sfeer op te roepen, waarin de oud-evacuees in diezelfde, hun eigen, taal vrijuit vertellen over hun ervaringen.

 

 

Hun herinneringen zijn opgetekend voor als zij ze mettertijd niet meer kunnen vertellen en tot verhalen zijn geworden. Zodat die verhalen levend blijven en doorverteld kunnen blijven worden.

 

 

Eenmaal weer buiten het voormalig klooster, overvallen door de zon op een prachtige nazomerse dag en in schril contrast met binnen, stappen bezoekers op hun fietsen.

 

 

Samen in Vrijheid.

 

 

Reacties