Agenda
Volg ons
Shared Space
 

“Waar gaat het hier eigenlijk over?”

Zaterdagochtend 16 mei 2020 staat Fake Mulder van Stadstuin Down to Earth klaar om het vrachtwagentje van de stichting Stadstuin naar een bedrijf in Heijen te rijden voor het herstel van de afgelopen week ingeslagen voorruit verbijsterd te kijken bij drie lek gestoken banden van het voertuig.

 

 

Het toeval wil dat hij een afspraak heeft met nota bene een bandenbedrijf. Dat komt hem direct ter plaatse de banden repareren, zodat hij volgens de gemaakte afspraak naar hen toe kan rijden. Voor de voorruit.

 

 

Het gaat nog verder, diezelfde zaterdag maar dan ’s middags, wordt het marktkraampje van de Stadstuin Ottersum op het Bolwerk in Gennep benaderd door een man. Over en weer zouden er herkenning en een woordenwisseling zijn geweest.

 

 

Meerdere omstanders zouden getuigen zijn van die confrontatie. Fake Mulder noemt het intimidatie, maar zijn dochter als vrijwilliger werkzaam bij de verkoop van biologisch geteelde producten in de Stadstuin in het stalletje:

 

 

Zij ervaarde het als bedreigend.

 

 

Het zou één van de omwonenden van de Stadstuin zijn, maar Mulder spreekt over ‘tegenstanders van de Stadstuin’.

 

 

 

 

In de dialoog zou het onder andere over een kapsalon zijn gegaan, maar wat is nu de verbindende of juist polariserende factor tussen biologisch boeren en een kapsalon? In gewone taal:

 

 

Waar gaat het hier eigenlijk over?

 

 

Fake Mulder zegt camerabeelden van het bandenincident die nacht te hebben die hij zal overdragen in de aangifte bij de politie. Tegen zijn emotie van stoppen, staat het niet buigen en ‘de wagen gaat ’s nachts in bewaring weggezet worden’.

 

 

Een gedeelte van het dossier zou inmiddels overgedragen zijn aan Willibrord van Beek, de waarnemend burgemeester van Gennep. Hij gaat immers over veiligheid in zijn gemeente. En veiligheid lijkt hier in het geding. De sfeer rondom de kwestie biologische Stadstuin Down to Earth wordt grimmiger.

 

 

Met beide voeten in de aarde

 

 

Eindelijk geluid van een van de omwonenden:

 

 

Varkens stinken en zijn niet meegenomen in de vergunning voor de biologische tuin.

 

 

Kort daarna wordt door dezelfde omwonende gemeld niet genoemd en geciteerd gewenst te worden.

 

 

Hoe een rustig en landelijk dorp verzeild kan raken in een naar het lijkt mensenvraagstuk over dieren en ook nog elkaar in de ogen moet kunnen kijken.

 

 

Reacties