Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Nieuws

Predicaat ‘excellent’ voor Coloscopiecentrum Maasziekenhuis

Het coloscopiecentrum van Maasziekenhuis Pantein staat zeer goed aangeschreven en behaalde onlangs het predicaat ‘excellent’. Jaarlijks komen zo’n vijfduizend mensen naar het Maasziekenhuis voor een preventief darmonderzoek. Bij de meeste mensen is de uitkomst goed.

 

Bij zo’n 500 van de 5000 mensen is een coloscopie (inwendig darmonderzoek) nodig. Uiteindelijk wordt bij ongeveer 50 personen darmkanker opgespoord. Daarnaast zijn er mensen die zelf met klachten naar de huisarts gaan en die met darmkanker worden geconfronteerd.

 

Vroegtijdige signalering belangrijk


Darmkanker wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Het duurt lang voordat de ziekte zich ontwikkelt en klachten geeft. Mensen gaan daardoor vaak pas laat met klachten naar een arts. Mede door het bevolkingsonderzoek wordt darmkanker vrijwel altijd in een vroeg stadium ontdekt. Hierdoor is er een goede kans op genezing. Bij vroege ontdekking is de behandeling bovendien ook minder zwaar.

 

 

Goede voorbereiding operatie

 

Als blijkt dat er sprake is van darmkanker, dan kunnen patiënten rekenen op een zeer ervaren team van chirurgen in het Maasziekenhuis. Een operatie aan de darm is soms aan de orde en kan best spannend zijn. Onlangs heeft het Maasziekenhuis daarom, mede dankzij de Vrienden van het Maasziekenhuis en de Rabobank Land van Cuijk en Maasduinen, een informatievideo opgenomen over een dikke darmoperatie. Door het vooraf bekijken van deze informatie zijn mensen goed voorbereid op de ingreep.

 

In deze film wordt uitgelegd hoe een dikke darm operatie bij Maasziekenhuis Pantein in z’n werk gaat. U maakt kennis met de behandelaars en neemt een kijkje op de verpleegafdeling, de operatiekamer en in de verkoeverkamer. Ook krijgt u praktische tips en informatie. Met deze film hopen we u een beeld te geven van wat u kunt verwachten bij een operatie.

 

Meer informatie

Mensen tussen de 55 en 75 jaar die nog niet zijn opgeroepen voor een preventief darmonderzoek kunnen op de website van het Bevolkingsonderzoek Zuid het jaar van hun oproep tot deelname aan het onderzoek vinden: https://www.bevolkingsonderzoekzuid.nl/darmkanker/uw-uitnodiging.

 

 

Verwant

Regio

Maasziekenhuis Pantein en de ProstaatKankerStichting organiseren op 1 maart een inloopbijeenkomst voor mannen met prostaatkanker en hun naasten, in het kader van Wereldkankerdag. Het...

Regio

Vrijdag 8 september van 14.00 tot 16.00 uur organiseert Maasziekenhuis Pantein samen met de ProstaatKankerStichting een inloopbijeenkomst voor mannen met prostaatkanker en hun naasten....

Regio

Wat ooit begon als een eenmalig extraatje, is nu een jaarlijkse traditie geworden: de verwendag voor patiënten die in het Maasziekenhuis op de afdeling...

Regio

De diagnose en behandeling van prostaatkanker kunnen een grote impact hebben op het leven van de patiënt en zijn naasten. Om mannen met prostaatkanker...