Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Nieuws

Spoorboekje: open monumentendag 2018

Ben jij dol op monumentale panden? Let dan even goed op! Want je kunt binnenkort verborgen plekjes bezoeken tijdens het Open monumentendag in gemeente Gennep. Wat te denken van de concerten en de atelierhouders bij Roepaen in Ottersum of de smederij en de kapel in Ven-Zelderheide. Bekijk het spoorboekje op www.Gennep.News.

Ben jij dol op monumentale panden? Let dan even goed op! Want je kunt binnenkort heel veel verborgen plekjes bezoeken tijdens Open monumentendag in gemeente Gennep. Wat te denken van de concerten en de atelierhouders bij Roepaen in Ottersum of de smederij en de kapel in Ven-Zelderheide. Wij zetten alle informatie voor je op een rij.

 

 

Het landelijke thema is dit jaar In Europa. Daarmee sluit Open Monumentendag aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Wij houden het even bij onze eigen gemeente, waar vooral de NBDS centraal lijkt te staan. Vandaar dit spoorboekje, goede reis en fijn weekend!

 

 

De Smees

 

 

Eeuwenlang had iedereen, boer en burger, bij tijd en wijle de smid nodig. Sinds kort is aan de Kleefseweg 54a in Ven-Zelderheide het smederijmuseum De Smees. Open tussen 12.00 en 17.00 uur.

 

 

Smederij museum De Smees geopend

 

 

Genneperhuiswandeling

 

 

Stadsgids Willy Michels neemt je zaterdag vanaf 14.00 uur mee voor een anderhalf uur durende wandeltocht van het Gennepse stadhuis naar het Genneperhuis, waar hij uitleg geeft over ruïne.

 

 

IVN Maas en Niers

 

 

De gidsen van IVN Maas en Niers nodigen je uit voor een wandeling over een prachtig gebied met een rijke geschiedenis.

 

 

Wij gaan wandelen over de Gennepse Heide en de Looierheide, het voormalige NATO-kamp in Gennep en over de oude spoorlijn, het zogenaamde Duitse Lijntje.

 

 

Wandeling NATO-kamp en Duits lijntje

 

 

Johannes de Doperkerk

 

 

De eerste steen van de kerk werd gelegd op 7 september 1930 door deken Kreyelmans van het decanaat Gennep, waar de parochie van Ottersum toen onder viel. Het schip is gelegen tussen de toren en apsis en heeft een spitstoelopend, leien zadeldak. Zowel aan de apsiszijde als aan de toren bevinden zich kruisarmen. De vensters en deuren zijn rechthoekig en rondboogvormig. De vensters zijn voorzien van glas-in-lood.

 

 

De parochiekerk van Ottersum beschikt over een pijporgel met een korte maar interessante geschiedenis. Het orgel is in 1948 in de kerk geplaatst. Zaterdag is er ieder uur een excursie in de kerk waarbij je ook de gelegenheid krijgt het orgel zelf eens te bespelen!

 

 

Kenniskeuken

 

 

Jan Wessels en Albert van Megen tonen het prachtige miniatuur van het Duits Lijntje in de kelder van de Gennepse bibliotheek. Er zijn ook een paar filmpjes over het Gennepse spoorverleden te zien.

 

 

Loc 94

 

 

De blikvanger van Gennep tegenover het busstation is voor velen waarschijnlijk het hoogtepunt van Open monumentendag. Afgelopen jaar zijn de rails met bielzen vervangen en is het grindbed vernieuwd, de verlichting op de locomotief is gerepareerd en de aanstraalverlichting is voorzien van led-lampen.

 

 

Al circa 40 jaar verwijst de 80 ton wegende locomotief bij de rotonde naar het roemruchte spoorwegverleden, maar nog nooit was deze uit Duitsland afkomstige trein van binnen te bekijken.

 

 

Albert van Megen heeft de sleutel, en zo kan dat komend weekend wel! Natuurlijk wil hij je ook alles vertellen over dit zware zwarte gevaarte.

 

 

Nieuwe rails en bielzen voor Loc 94

 

 

Museum de Oude Pottenbakkerij

 

 

Al vele eeuwen zijn in de streek tussen Rijn en Maas pottenbakkers actief. Ze vonden hier alles wat ze nodig hadden: in de uiterwaarden van de Maas werd klei gestoken.

 

 

Hout voor de ovens sprokkelde men in het Reichswald en op de Sint-Jansberg.

 

 

De eindproducten werden met boten over de Maas naar de afzetgebieden vervoerd. Straatnamen als Potkuilen, Sprokkelveld, Leembaan, Panoven, en Ovenberg herinneren aan het keramisch verleden.

 

 

Het museum is alle weekenden (van juni t/m 14 oktober) vanaf 13.30 tot 17.00 uur geopend, en natuurlijk ook op Open monumentendag.

 

 

Museum Het Petershuis

 

 

Museum Het Petershuis, het laat-middleeuws trapgevelhuis in het centrum van Gennep, biedt permanente exposities van het Duits Lijntje, het Genneperhuis, keramiek, Romeinse vondsten en Niederrheinisch aardewerk. Tijdens Open monumentendag is het monumentale museumpand geopend. Op de bovenverdieping zijn de rekwisieten van de NBDS te zien.

 

 

Potjesbakkersroute

 

 

Als het een klein beetje meezit neemt stadsgids Willy Michels je zondag opnieuw mee voor een wandelingetje. Vandaag is het Genneperhuis startpunt en trekt de stoet daarna richting Milsbeek.

 

 

Protestantse Kerk

 

 

In de 16e eeuw was Gennep, dat tot het hertogdom Kleef behoorde, een bekend toevluchtsoord voor protestanten die werden vervolgd in Nederland, België en Frankrijk. In 1571 vormden de vluchtelingen samen met de plaatselijke bevolking de protestantse gemeente Gennep en is zodoende de oudste gemeente in Nederland.

 

 

In 1663 bouwde Gennep zijn eigen protestantse kerk naar een ontwerp van Pieter Post. Het Rijksmonument is vroegbarok met bakstenen muren en steunberen, de ingang is van witte groefsteen. Het 17e eeuwse interieur is origineel. In de toren hangen twee klokken uit 1695.

 

 

Roepaen

 

 

Bij Roepaen is van alles te beleven. Een groot deel van het gebouw is open voor publiek, er zijn verschillende concerten en daarnaast openen atelierhouders hun deuren: Demijne maatkleding, Jonne Nabuurs Paintings & De Houtwerkplaats. Check roepaen.com voor meer info en de timetable.

 

 

https://www.facebook.com/roepaen/posts/2340127012669197?__xts__[0]=68.ARAtceU3b6jLFmrhrF7oguZvPc6gzNe3JxwSxxW5-u574IcZ5Db3vSUtr8iP27q0KGhsWwoPolOr2QCXDv6qtdI6X06T2i-H4sMo4a4SxYSQrkpuuOw5JQVMplZYPQhq5saDiy_V_jGxgAVj46Nx6zkiLHzAazlUBUY9HiSNz134yvsQcsZ8ppY7hQ&__tn__=-R

 

 

Sint-Antonius Abtkapel

 

 

In ’t Ven heeft, naast de smederij, ook de Sint-Antonius Abtkapel de deuren open. Er is een presentatie te zien met alle info over, en historie van, de kapel. Het is de moeite waard om deze beide monumenten op zaterdag 8 en zondag 9 september tussen 11.00 uur en 17.00 uur te bezoeken.

 

 

De Sint-Antonius Abtkapel in Ven-Zelderheide zou volgens een legende opgericht zijn door de Hertogin van Kleef. Zij was op terugweg naar Kleef, toen vlak bij het kerkhof de as van haar koets brak. De dames wisten zich geen raad, aangezien het spookuur naderde, en ze richtten daarop hun gebed tot de Heilige Antonius Abt.

 

 

En zie! Ineens kwamen er van alle kanten mannen uit de duisternis die hulp boden en ervoor zorgden dat de dames hun weg weer konden vervolgen.

 

 

Uit dankbaarheid liet de hertogin op deze lugubere plaats een kapelletje bouwen, zodat het voortaan een oord van zegening zou zijn.

 

 

Vermoedelijk werd het eerste kapelletje in de eerste helft van de 15e eeuw gebouwd. De eiken werden gekapt in 1867, maar in 1860 was de kapel al vernieuwd en vergroot. Ook in 1750 was dat al gebeurd. Het huidige priesterkoor van de huidige kapel was de oorspronkelijke kapel. Er is dus in 1750 een rechthoekig zaalkerkje aan toegevoegd. In 1894 werd ook het neogotische ingangsportaal tegen de kapel aangebouwd.

 

 

In 1944 moest de bevolking worden geëvacueerd. De beelden werden in veiligheid gebracht. Een aalmoezenier van het Britse leger heeft de kapel nog gebruikt. Op 11 juni 1945 werd er weer een Mis voor de bevolking opgedragen. De kapel werd in 1983-1984 gerestaureerd.

 

 

Sint Martinuskerk

 

 

De Gennepse Sint Martinuskerk is een voorbeeld van de Bossche School (Nico van der Laan) en is in Madurodam in het klein (en bijna onherkenbaar) te zien. De kerk is ondanks de relatief jonge leeftijd (1954) een Rijksmonument. Als voorbeeld is destijds de kerk Sint Paulus buiten de Muren te Rome genomen.

 

 

In 1967 beschilderde Theodore Stravinsky, de zoon van de componist Igor Stravinsky, de koepel boven het priesteraltaar.

 

 

In de crypte bevindt zich het religieus museum De Crypte. De klokken zijn afkomstig uit de toren van de oude Sint Martinuskerk die in WOII verwoest is. De oudste klok is uit 1434 en heeft ook de status van monument.

 

 

Tijdens Open monumentendag zijn er rondleidingen door de kerk en is er een film met het verhaal van Norbertus te zien.

 

 

Wie is Norbertus van Gennep?

 

 

Sint-Martinustoren

 

 

De gratis toegankelijke Martinustoren stipt met zijn tentoonstelling de cultuurhistorie en de landschappen aan. De toren nodigt als het ware de bezoeker uit om deze landschappen, waarop hij vanuit de toren neerkijkt, al fietsend of wandelend te ontdekken. Ook hier aandacht voor de NBDS.

 

 

Wil je nog meer weten over Open monumentendag in de gemeente Gennep? Luister dan naar Culthis 2.0, Willy Michels is te gast. Hij stipt alle activiteiten nog even aan.

 

 

Culthis 2.0 September 2018

 

 

Verwant

Regio

Het Nederlands kampioenschap Maasheggenvlechten staat weer voor de deur, en het belooft een knotsgek spektakel te worden! Op 10 maart 2024 gaan de groenste...

Gennep

Gemeente Gennep zoekt kunstenaars voor unieke kunstopdracht: transformeer het N271 viaduct bij Genneper Huys tot een artistieke poort. Kunstenaars hebben tot 1 maart om...

Gennep

Ervaar de magie van een betoverende kerstavonddienst in de Protestantse kerk in Gennep, om 20.00 uur, met het Genneps Vocaal Ensemble. Geniet van harmonieuze...

Gemeente Gennep

Gennep staat van 14 op 15 december 2023 klaar voor de betoverende Geminiden meteorenzwerm, een indrukwekkend spektakel van heldere, gouden meteoren met korte strepen....