Spring Kinderopvang heeft in de regio Boxmeer, Cuijk en Gennep acht Stints in gebruik. Of beter gezegd, had. Want sinds 2 oktober jl. mogen ze bij besluit van minister Cora van Nieuwenhuizen van het ministerie Infrastructuur voorlopig niet meer de openbare weg op.
Door: Anieta Janssen van GennepNews
De Stint is een elektrisch voertuig dat in de categorie bijzondere bromfietsen valt. Met een maximale snelheid van ongeveer 17 km/uur is hij ook geschikt voor op het fietspad. In de kinderopvang wordt hij gebruikt voor het vervoer van kinderen. Het zitgedeelte, tot maximaal 10 kinderen, is een rondom afgesloten geheel met verstelbare heupgordels.
Emmi Milder van Spring Kinderopvang:
Medewerkers die de Stint besturen zijn minimaal 18 jaar en in het bezit van minimaal een brommerrijbewijs en een Stint-certificaat. Springmedewerkers die de Stint besturen, hebben een Spring veiligheidsjas aan
Stint in gemeente Gennep
Van de bovengenoemde acht Stints in de regio reed er één in de gemeente Gennep. Hij is gestationeerd op de Brink in Ottersum, waar het kinderdagverblijf Station, BSO Station en de peuterspeelzaal de Ottertjes nauw samenwerken met de naastgelegen basisschool de Brink. En met Ven Zelderheide. Dit kleine dorp heeft al jaren geen BSO en peuterspeelzaal meer, daarvoor komen die kinderen naar het dichtstbijzijnd gelegen Ottersum. Ze hebben nog wel een basisschool in hun dorp en moeten dus naar en van hun school vervoerd worden. Van Ottersum naar ’t Ven en omgekeerd. Zo’n 2 kilometer enkele rit.
Hiervoor werd de Stint voornamelijk ingezet.
Daarnaast kon de Stint ook gebruikt worden voor uitstapjes naar bijgelegen speeltuintjes en door andere Spring Kinderopvanglocaties in de gemeente Gennep. Na de gebeurtenissen van 20 oktober en alle volgende commotie besloot Spring de Stint te blijven gebruiken, weliswaar in schildpadstand.
Bep Zegers, Spring locatiemanager Ottersum:
Medewerkers in Ottersum die zich niet meer prettig voelden op het voertuig hoefden hem niet te besturen. Er bleken geen signalen van ongeruste ouders die mogelijk hun schriftelijke toestemming voor het vervoer van hun kind(eren) bij Stint wilden intrekken.
Winterplanning
Nu is er een verbod. Hoe lost een organisatie dit acute vervoersprobleem op? Bep Zegers:
Onze planning voor na de herfstvakantie treedt met wat aanpassingen al wat eerder in werking en dat gaat goed.
Ze duidt op de winterplanning van de kinderopvang in Ottersum, waarin de Stint toch niet meer structureel gebruikt kan worden voor vervoer van kinderen over kilometers.
Te veel risico op zo’n nat en koud traject.
Zoals elk jaar wordt vanaf de herfstvakantie de Stint niet meer voor dat doeleinde ingezet. Al een aantal jaren wordt er dan gebruik gemaakt van taxi’s die gekoppeld zijn aan de kinderopvangorganisatie. Met chauffeurs die geregistreerd zijn met een VOG, verklaring omtrent gedrag, noodzakelijk om kinderen te kunnen vervoeren en begeleiden.
Die taxi’s worden, daar waar het kan, al naar voren gehaald. Aangevuld met eigen vervoer van Spring personeel. Bep Zegers:
We zijn een hecht en stabiel team.
Ze wachten de onderzoeken naar de Stint rustig af.
