Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Gennep

Tweede lezing Hans van den Broek

Na het overweldigende succes van de lezing ‘Honger en Koorts, geneeskunde op het platteland in de afgelopen eeuwen’ kon een vervolg niet uitblijven. In de lezing ‘Vroedvrouwen, vondelingen en vlekjes’ concentreert Hans van den Broek zich op ‘ziekten’ en onderwerpen, die speciaal betrekking hebben op vrouwen.

 

 

Het bleek dat Hans zoveel leuk materiaal verzameld had, dat hij eenvoudig te weinig tijd had om een compleet verhaal voor het voetlicht te brengen.

 

 

Deze voordracht zet vooral de vrouwelijke facetten van de geneeskunde in het licht: het gaat over vroedvrouwen met hun plichten en activiteiten, over hoe onze voorouders omgingen met geboortebeperking, het kraambed, abortus, te vondeling leggen, het belang van borstvoeding. Maar ook thema’s als baarmoeder- en borstziekten en de meestal en vaak weggemoffelde maar o zo belangrijke en veel gevolgen hebbende geslachtsziekten en prostitutie komen aan bod.

 

 

Hans zegt over de lezing:

 

 

Zoals U ziet bevat de voordracht vele onderwerpen waar vaak besmuikt over gesproken werd en wordt. Nu hebt U de kans om eens een duidelijk beeld van de “secrete ziekten en niet noembare aandoeningen” te krijgen.

 

 

Hans van den Broek

 

 

Hans van den Broek heeft tot zijn twintigste in Gennep gewoond en was van 1980-2015 als arts-radioloog werkzaam in het Elkerliek ziekenhuis in Helmond. Hij geeft al ruim 25 jaar lezingen over de geschiedenis van de geneeskunde. In 2010 heeft hij een tiental artikelen hierover gepubliceerd in medisch specialistische, heemkundige of genealogische tijdschriften. Van den Broek probeert een beeld te schetsen van de geneeskunde zoals onze voorouders dit hebben meegemaakt. Zijn bevindingen heeft hij in 2010 vastgelegd in een inmiddels uitverkocht boek, getiteld “Koorts en Honger”.

 

 

Vervolgens heeft hij 2500 beschrijvingen verzameld van Nederlandstalige wonderen uit de periode 1330 tot 1780. Dat heeft geleid tot een boek met als titel “Wonderen in het zonlicht”. Ook dat leidt tot zeer interessante inkijkjes in het verleden.

 

 

Opbrengst

 

 

Van den Broek heeft het boek ‘Honger en Koorts’ ( inmiddels uitverkocht) geschreven uit liefde voor de medische geschiedenis en voor twee ziekenhuisjes in Afrika, waar zijn dochters stage hebben gelopen. Zodra de auteur uit de kosten is, ging de volledige opbrengst van het boek naar deze ziekenhuisjes, waar men doorlopend kampt met financiële problemen, met een aanhoudend gebrek aan medische apparatuur en geneesmiddelen en met een tekort aan geschoold personeel. Ook de opbrengst van de lezingen die Hans van den Broek over de medische geschiedenis geeft worden aan deze ziekenhuisjes overgemaakt.

 

 

De lezing wordt gegeven op dinsdag 29 augustus in de raadzaal van het 400 jaar oude stadhuis begint om 20.00 uur. Er is nog slechts een beperkt aantal beschikbare plaatsen beschikbaar. Om teleurstelling te voorkomen is reserveren noodzakelijk via m.leideritz@planet.nl of tel. 0485-512530. De zaal is om 19.30 uur open.

 

 

De toegang is gratis. De lezing is mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Museum het Petershuis.

 

 

Verwant

Column

De column Belemmmering op Gennep.News bekritiseert de gemeente voor het beëindigen van Summmertime vanwege geluidsbeperkingen. Dwarsliggert benadrukt de verstikkende impact van bureaucratische regelgeving op...

Gemeente Gennep

Na 15 jaar trekt Summmertime Gennep de stekker eruit vanwege het nieuwe beleid van de Gemeente Gennep, dat slechts drie geluidsbelastende evenementen per jaar...

Gennep

Geert de Vries geeft op 30 november een lezing bij IVN Maas en Niers over het Lob van Gennep-project, waarbij dijkversterking wordt gecombineerd met...

Gennep

Op donderdag 31 augustus organiseren Paul Klinkenberg en Paul Thissen een boeiende lezing die een licht werpt op de turbulente periode vanaf de geallieerde...