Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Nieuws

Video: Boomfeestdag in Ven-Zelderheide

Boomfeestdag vindt ieder jaar plaats op de derde woensdag van maart. Door de carnavalsvakantie, en de Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart, is dit jaar gekozen voor woensdag 22 maart. Lokale Vos van ven-zelderheide.nl maakte deze reportage van de boomplantdag. Wethouder Jan Welles van de gemeente Gennep en Ron Janssen van de plattelandscoöperatie komen aan het woord.

 

Vorige week plantten de kinderen van groep 5-6 van Basisschool De Vonder uit Ven-Zelderheide, samen met IVN en wethouder Jan Welles, 5 fruitbomen aan de Vensestraat. Boomfeestdag bestaat dit jaar 60 jaar; elk jaar worden op die dag duizenden bomen geplant door schoolkinderen in gemeenten door het hele land. In de afgelopen 60 jaar zijn er al 10 miljoen bomen geplant – ruim 2200 voetbalvelden!

 

De eigenaren van het stuk land, dat onderdeel is van een nieuw landschapsplan, zijn blij met de 5 fruitbomen en de door de kinderen prachtig beschilderde boompalen. Voor de stevige trek na de noeste arbeid was er kaas uit het vuistje van de buren: Zuivel- en kaasbedrijf Aurora. Ron Janssen van de Plattelandscoöperatie (initiatiefnemers landschapsplan) gaf de kinderen nog een zakje met wildbloemenzaad mee. Die kunnen ze thuis zaaien en zo vlinders en bloemen blij maken.

 

Fruitbomen als onderdeel van landschapsplan

 

Het thema van de Boomfeestdag was dit jaar ‘Verbinden’, gezien het feit dat het in 2017 25 jaar geleden is dat het verdrag van Maastricht getekend is en de Europese Unie een feit werd. In onze gemeente staat dit jaar de verbinding van de bewoners met het landschap om hun heen centraal. Aan de Vensestraat 52 werd een mooi landschapsplan gerealiseerd.

 

 

Plattelands coöperatie Limburg heeft dit plan samen met de eigenaren, mevrouw Teurlings en de heer Wierda, gemaakt om het woongedeelte op een natuurlijke wijze te verbinden met het omliggende buitengebied. De vijf fruitbomen die voor de Boomfeestdag geplant worden, zijn ook onderdeel van dit plan. Naast de jonge bomen worden boompalen geplaatst, die door de kinderen al eerder kleurrijk beschilderd zijn.

 

Samen met vrijwilligers van de IVN liepen de kinderen aan de hand van een bomenspeurtocht naar de locatie toe.

 

60 jaar Boomfeestdag

 

Op 22 maart 2017 viert Stichting Nationale Boomfeestdag haar 60-jarig jubileum. Elk jaar worden gemiddeld 200.000 bomen geplant in Nederland.

 

Een paar leuke feitjes:

 

  • 60 jaar Boomfeestdag
  • Miljoenen kinderen hebben een eigen boom geplant
  • In totaal zijn er al 10 miljoen bomen geplant
  • Dit zijn ruim 2200 voetbalvelden!

 

Verwant

Gennep

Na een pauze van drie jaar keert de braderie terug naar Gennep op 8 september, geleid door BIZ en EERI Markten. Lokale ondernemers kunnen...

Gemeente Gennep

In Gennep werd een datalek ontdekt na een online enquête tussen 2 en 9 april 2024, waarbij persoonlijke gegevens zichtbaar waren. De gemeente reageerde...

Gemeente Gennep

Koningsdag in de Gemeente Gennep biedt een scala aan activiteiten voor jong en oud, van Koningsspelen bij SV Vitesse '08 tot rommelmarkten en kleurwedstrijden....

Column

Benieuwd naar de laatste inzichten van Dwarsliggert? In zijn meest recente column Sloopkogel werpt hij een kritische blik op de delicate balans tussen vooruitgang...