Agenda
Volg ons
Couldn't connect with Twitter
Shared Space
 

Zeldzaam oeverkruid terug

Het Limburgs Landschap beheert waardevolle gebieden in Limburg en doet op veel plaatsen aan natuurherstelprojecten. Door aankoop van gronden worden natuurgebieden aan elkaar gekoppeld. Daardoor wordt het één groter natuurgebied en het is bewezen dat dit de soortenrijkdom stimuleert.

 

 

Ook probeert de stichting soortenarme stukken die in de natuurgebieden liggen aan te kopen en er dan natuurherstelprojecten uit te voeren.

 

 

In de Maasduinen in Noord-Limburg zijn zo akkers en weilanden omgevormd tot heide en vennen. Wandelaars zien dat meteen aan meer variatie in het landschap en kunnen genieten van een rijkere vogelwereld.

 

 

Gelukkig blijkt ook de minder opvallende natuur er van te profiteren. De soortenrijkdom als geheel neemt toe en dat is dankbaar werk.

 

 

Effectief natuurherstel

 

 

Het bewijs werd recent weer geleverd door de waarneming van het zeldzame oeverkruid in herstelde vennen midden in de Maasduinen achter Nieuw-Bergen. De plantensoort is karakteristiek voor zogenaamde zwak gebufferde vennen. Die vennen waren ooit normaal in Limburg, maar verdwenen bijna allemaal in de afgelopen eeuw. Het is Het Limburgs Landschap op meerdere plekken gelukt dit type ven te herstellen en dat dit effectief is, laat deze nieuwe groeiplek van oeverkruid zien.

 

 

Een mooi signaal van de veerkracht van de natuur als die de ruimte krijgt en aangepast beheerd wordt.

 

 

Reacties

Deel Bericht