Connect with us

Zoek het zelf lekker uit!

Vierdaagseshirt

Gennep

Taalpurisme in een spraakmakende gemeente

In het Genneps volkslied, de eerste strofe staat dit jaar op het Vierdaagseshirt van gemeente Gennep, komen een opmerkelijke taaluitdrukking en een opvallende spelling voor.

 

 

Door Gerri Luppes van GennepNews

 

 

Waar de Niers langs kronkelwegen
Bij een burcht de Maas ontmoet,
Klinkt U Gennep vriendelijk tegen,
Biedt U zijnen welkoms groet.

 

 

In de derde regel staat Klinkt. Klinkt als een klok, maar de schrijver weet niet waar de klepel hangt. Het moet zijn ‘Wenkt’.

 

 

Wenkt een heerlijk helder glas bier u tegen?

 

 

Een oud werkwoord dat vooral in (oude) proza voorkomt is tegenwenken. Het woord doet vermoeden dat er iets tegengewerkt wordt. Niets is minder waar! Tegenwenken betekent ‘lonken’.

 

 

 

 

Welkom heten met een groet

 

 

Volgens de Taalunie wordt het woord aaneengesloten als volgt geschreven; welkomstgroet. Dus met een t achter het woord welkom. In tegenstelling tot ‘welkoms groet’.

 

 

Uit de tekst is wel af te leiden dat deze met passie geschreven moet zijn en dan kan door het enthousiasme wel eens een woord enigszins verkeerd geschreven worden.

 

 

Of zou het hoofd der school A.H. Hilgers, schrijver van de tekst, bewust voor de schrijfwijze gekozen hebben?

 

 

Ook spreektaal laat ons wel eens in de val lopen waardoor we totaal onbewust een fout in onze taal zetten. En Gennep zou Gennep niet zijn als je met een welkoms groet niet welkom zou zijn in Gennep. Het is maar dat je het weet.

 

 

Nijmeegse Vierdaagse

 

Verwant

Carnaval

GennepNews bereidt zich voor op Vastelaovend, wat betekent dat ze na weken van voorbereiding hard werken om ervoor te zorgen dat thuisblijvers de festiviteiten...

Gennep

Frans Klerkx woont en werkt in Gennep. De kunstenaar volgt 'de weg van Zen' en zijn werk is er zeker door beïnvloed. (Radio)diskjockey Joost...

Corona

De tijdelijke talkshow QuarantaineTV met Dominique Bartels had op donderdag 28 mei de allerlaatste uitzending. 17 aflevering van het programma zijn er tijdens de...

Ook dit jaar kunnen Vierdaagsedeelnemers uit de gemeente Gennep weer een speciaal vierdaagseshirt ophalen tijdens SumMmertime op zaterdag 13 juli 2019. Omstreeks 13.00 uur...