In het Genneps volkslied, de eerste strofe staat dit jaar op het Vierdaagseshirt van gemeente Gennep, komen een opmerkelijke taaluitdrukking en een opvallende spelling voor.
Door Gerri Luppes van GennepNews
Waar de Niers langs kronkelwegen
Bij een burcht de Maas ontmoet,
Klinkt U Gennep vriendelijk tegen,
Biedt U zijnen welkoms groet.
In de derde regel staat Klinkt. Klinkt als een klok, maar de schrijver weet niet waar de klepel hangt. Het moet zijn ‘Wenkt’.
Wenkt een heerlijk helder glas bier u tegen?
Een oud werkwoord dat vooral in (oude) proza voorkomt is tegenwenken. Het woord doet vermoeden dat er iets tegengewerkt wordt. Niets is minder waar! Tegenwenken betekent ‘lonken’.
Welkom heten met een groet
Volgens de Taalunie wordt het woord aaneengesloten als volgt geschreven; welkomstgroet. Dus met een t achter het woord welkom. In tegenstelling tot ‘welkoms groet’.
Uit de tekst is wel af te leiden dat deze met passie geschreven moet zijn en dan kan door het enthousiasme wel eens een woord enigszins verkeerd geschreven worden.
Of zou het hoofd der school A.H. Hilgers, schrijver van de tekst, bewust voor de schrijfwijze gekozen hebben?
Ook spreektaal laat ons wel eens in de val lopen waardoor we totaal onbewust een fout in onze taal zetten. En Gennep zou Gennep niet zijn als je met een welkoms groet niet welkom zou zijn in Gennep. Het is maar dat je het weet.
